Jsme televize vašeho kraje

V Úlicích na severním Plzeňsku obnovili starou višňovou alej, vznikla díky Nadaci ČEZ

Plzeň, publikováno 21.05.2017, autor: Richard Beneš

V Úlicích mají novou višňovou alej díky Nadaci ČEZ | Autor: Nadace ČEZ

K příjemným vycházkám na okraji obce Úlice na severním Plzeňsku přímo vybízí údolíčko nazývané „Višňovka“. Prostor vzniklý vykácením starých keřů a třešní teď zaplnily nové stromy, které poskytnou místním příjemný stín k procházkám a příslib sladkých plodů. Obnovu zeleně podpořila Nadace ČEZ částkou přes 134 tisíc korun.

V posledních letech neudržovaný prostor historicky zdobily ovocné třešně, které už ale byly přerostlé a kvůli stáří nerodily. Obec se proto rozhodla kdysi malebné údolíčko oživit. Vykácela staré stromy a keře, takže z původního porostu zůstalo jen pár starších stromů, prázdná místa nahradila novými stromy. „Vzhledem k tomu, že se místo historicky nazývá „Višňovka“, byla volba nových stromů jasná. Vysadili jsme celkem 23 třešní, které teď tvoří příjemné místo k procházkám a odpočinku. Časem si naši občané pochutnají i na jejich plodech,“ říká starosta obce Úlice Ondřej Bacho spolu s místostarostkou Annou Šámalovou.

Na výsadbu stromů obec neměla dostatek financí, proto se obrátila na Nadaci ČEZ. Podařilo se jí získat příspěvek ve výši 134 tisíc korun, který kompletně pokryl náklady na výsadbu. Z vlastních zdrojů se ještě obec chystá instalovat pod stromy lavičky z přírodních materiálů.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí už od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se dosud podařilo vysadit přes dvě stě alejí a letos k nim přibývají desítky dalších.

Fotogalerie

V Úlicích mají novou višňovou alej díky Nadaci ČEZ | Autor: Nadace ČEZ
V Úlicích mají novou višňovou alej díky Nadaci ČEZ | Autor: Nadace ČEZ