Jsme televize vašeho kraje

Kriminalisté rozpletli složitý případ krácení daně při prodeji luxusních vozů

Plzeň, publikováno 23.05.2017, autor: Richard Beneš

Kriminalisté z Plzeňského kraje rozpletli složitý případ krácení daně, který mají na svědomí dva muži ve věku 44 let z Plzeňska a Berounska. Společně sjednávali nákup a prodej luxusních vozidel za výhodné ceny. Auta kupovali přes zahraniční společnost bez daně z přidané hodnoty a předstírali jejich vývoz do jiné členské země Evropské unie. Vozidla ale nikdy území České republiky neopustila, naopak je zde obvinění prodali za cenu včetně daně, která však nebyla na našem území zaplacena. Svým jednáním způsobili prokazatelnou škodu ve výši 2,6 milionu korun a za to jim hrozí v případě pravomocného odsouzení až osmiletý trest vězení. Server TV ZAK o případu informovala mluvčí policie Markéta Fialová.

Kriminalisté stíhají muže pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, spáchaný ve formě spolupachatelství. „Poznatky o tom, že se na území města Plzně a jinde prodávají luxusní vozidla za mimořádně výhodných podmínek, získali vyšetřovatelé v roce 2015. Nákup aut byl na zakázku, kdy si konečný zákazník určil konkrétní značku a typ auta, které preferuje, obvinění potom požadované vozidlo dodali,“ řekla mluvčí Fialová. Na případu pracovali kriminalisté dva roky ve spolupráci s finančním úřadem v Plzeňském kraji.

 „Celkem se podařilo prokázat, že muži neodvedli daň za sedm luxusních vozidel, v jednom případě se jednalo o vůz značky Porsche Panamera, zbytek byly vozy BMW. Jako příklad lze například uvést, že vozidlo značky BMW X6 koupili obvinění za kupní cenu 2,7 miliónu korun bez daně z přidané hodnoty a prodali za 3,3 miliónu korun včetně daně, která však nikdy v České republice ani jinde nebyla zaplacena,“ popsala trestnou činnost mluvčí Fialová. Dodala, že oba trestně stíhaní muži jsou na svobodě.

Fotogalerie