Jsme televize vašeho kraje

Expolicista odsouzený na 6,5 roku za podíl na smrti bezdomovce neuspěl s žádostí o obnovu procesu

Plzeň, publikováno 25.05.2017, autor: Richard Beneš

Expolicistu Lukáše Zahradníka přišla k soudu podpořit jeho partnerka | Autor: Martin Rybák

S žádostí o obnovu procesu neuspěl ve čtvrtek u plzeňského krajského soudu bývalý policista Lukáš Zahradník, který si s kolegou Janem Perglem odpykává trest ve výši 6,5 roku. Do vězení se bývalí muži zákona dostali za to, že v říjnu 2013 zbili v Plzni problémového bezdomovce, který o tři dny později zemřel. Odsouzení muži od začátku odmítají svoji vinu, nikdy se k činu nepřiznali. Jako jediný z dvojice odsouzených byl u soudu přítomen Zahradník, kterého přišlo do jednací síně podpořit početné příbuzenstvo a přátelé. Ti všichni jsou přesvědčeni o jeho nevině.

Soudy se případem zabývají čtyři roky. Muže už dříve plzeňský senát osvobodil, verdikt ale odmítl vrchní soud. Při dalším líčení tak dostali osm let. Vrchní soud tresty snížil na čtyřleté, nejvyšší soud je zase zvýšil na 6,5 roku. Obhajoba teď žádala obnovu procesu, znalec podle ní pochybil v překladu posudku. Soudce toto tvrzení ale po krátkém jednání smetl ze stolu.

Soudce Tomáš Bouček v odůvodnění svého rozhodnutí uvedl, že návrh obhajoby byl na hranici splnění podmínek pro podání návrhu pro obnovu soudního řízení, protože se v daném případě neobjevily nové důkazy ani skutečnosti. Znalecký posudek, který napadla obhajoba, nebyl podle soudce Boučka hlavním důvodem k odsouzení. To bylo výsledkem komplexního souhrnu svědeckých výpovědí a celé řady dalších, i když převážně nepřímých důkazů.

„Nevěřím tomu, že by to Lukáš mohl udělat, protože to není člověk, který by byl násilnický. Případ provází od začátku řada nejasností. Bezdomovci ublížil někdo jiný. Ke zranění bezdomovce došlo nejspíše ještě před návštěvou policistů,“ hájila svého partnera Miroslava Suchá, která bojovala za obnovu procesu. „Máme spolu dvouletou holčičku a je to pro nás těžké, být bez tatínka. A já to prostě nikdy nevzdám,“ uvedla po rozhodnutí soudu Suchá. Expolicista si ponechal lhůtu na odvolání k vrchnímu soudu.

A co se vlastně v osudný den 24. října 2013 stalo? Policisté se podle jejich výpovědi do kontaktu s bezdomovcem, který byl známý pro svoji agresivní povahu, dostali během služby. K místu, kde se na Borech zdržují bezdomovci, vyjeli prověřit oznámení o tom, že muž opakovaně obtěžoval jednu ženu. Policisté bezdomovce vyzvali, aby osadu opustil, případ prý v klidu vyřešili a z místa pak odjeli. Bezdomovec se ještě následující dva dny pohyboval po Plzni. Potom se nastěhoval do bytu své známé, kde o další den později zemřel. Pitva následně prokázala, že důvodem úmrtí byla roztržená slezina.

Fotogalerie

Expolicistu Lukáše Zahradníka přišla k soudu podpořit jeho partnerka | Autor: Martin Rybák