Jsme televize vašeho kraje

Pokud referendum zmaří stavbu OC Corso, přijede to město Plzeň na více jak miliardu, pohrozil zástupce investora, který v boji přitvrdil

Plzeň, publikováno 05.09.2012, autor: Richard Beneš

Advokát Jan Petřík zastupující spoelčnost Amádeus Plzeň přitvrdil a pohrozil více jak miliardovou sankcí, pokud se v Plzni nepostaví plánované OC Corso na Americké třídě | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Zástupcům společnosti Amádus Plzeň, která v centru města plánuje stavbu kontroverzního Obchodního centra Corso došla trpělivost. V souvislosti s plánováním referenda, ve kterém by se měli obyvatelé vyslovit, zda si přejí vybudovat nákupní centrum namísto zbouraného DK Inwest, pohrozili politikům i občanům Plzně, že by zmařená investice stála město více jak jednu miliardu korun. Ve středu to uvedl zástupce firmy, právník Jan Petřík.

„Společnost Amádeus Plzeň dlouhodobě registruje přípravu petice referenda. Dnes už to ale vnímáme čistě jako politický boj, kterého se nemůžeme ani nechceme a neumíme zúčastnit. My jsme ten projekt jako odborníci v oblasti investic do nemovitostí již více než desetkrát upravili a budeme přinášet další návrhy, jakým způsobem ho víc přiblížit představě občanů města. A jakým způsobem ho víc upravit, aby vyhovoval i požadavkům magistrátu,“ řekl Petřík.

„Domnívám se ale, že spolu s referendem dosud nezazněly dva základní argumenty, které jsou velmi důležité pro všechny, kteří se toho referenda zúčastní. V případě změny územního plánu, který ze zastavitelného pozemku dělá pozemek nezastavitelný, se podle stavebního zákona musí město vůči vlastníkům těchto pozemků postavit tak, že jim zaplatí náhrady za znehodnocení pozemků. Podle našich velmi předběžných kalkulací mohou v dané oblasti, kde je ve hře sedm vlastníků a téměř 50 000 metrů čtverečních nezastavitelných ploch, přesáhnout částku jednu miliardu korun,“ vysvětlil Petřík. „Nechceme se soudit, chceme stavět. Jde nám jen o to, aby si odpůrci stavby byli vědomi toho, že náhrady přijdou město na více než miliardu korun,“ uvedl advokát Petřík.

Druhý parametr, který podle slov Petříka občané doposud neslyšeli je to, že i kdyby se lidé v referendu vyslovili proti stavbě nových budov v dané oblasti a změnil se územní plán na urbanistickou zeleň, je utopií, že by mělo město jakékoliv páky donutit soukromé vlastníky pozemků k tomu, aby tam vybudovali park. „Soukromý vlastník tam ten park prostě nevybuduje, dojde pouze k zakonzervování stávajícího stavu. V případě změny územního plánu v té dané oblasti na to budeme reagovat podle zákona," řekl zástupce investora. „Je utopie si myslet, že těch sedm vlastníků pozemků by řeklo, že náhrady podle stavebního zákona nechce," konstatoval Petřík.

Zástupce společnosti Amádeus Plzeň prohlásil, že musí vzdát hold úředníkům magistrátu, kteří jsou terčem toho, co dělají v této kauze. „Z mého pohledu to byli jediní lidé, kteří do toho procesu přinesli konkrétní připomínky, konkrétně se nám vyjádřili k tomu, kde co máme udělat jinak a jakým způsobem to udělat. Jednání s nimi nebyla jednoduchá, s úředníky útvaru koncepce a rozvoje magistrátu jednáme o architektonické podobě pořád. Jsou neústupní, nechtějí s námi diskutovat, přinášíme jim další a další návrhy. Podle mého názoru velmi dobře dělají svou práci,“ řekl Petřík. „My práci děláme také dobře, návrh měníme, už jsme ho více jak desetkrát upravili, ale tím končíme. Politiku dělat neumíme, mediální kampaně dělat neumíme a ani je před volbami dělat nebudeme,“ dodal advokát.  

Primátor Martin Baxa v úterý odpoledne předstoupil před členy rady města a koaliční zastupitele s návrhem, že na čtvrtečním jednání ZMP předloží návrh usnesení na vyhlášení místního referenda ke stavbě OC CORSO, a to v termínu konání krajských voleb. Při večerním jednání koaličních zastupitelských klubů získal Baxa pro svůj návrh podporu klubu ODS. Klub zastupitelů ČSSD se odmítl k návrhu připojit. Baxu k jeho rozhodnutí vedlo to, jak významná část občanů města se chce k otázce výstavby OC CORSO vyjádřit právě cestou referenda. To si přeje více jak 15 tisíc obyvatel Plzně.  

Fotogalerie

Advokát Jan Petřík zastupující spoelčnost Amádeus Plzeň přitvrdil a pohrozil více jak miliardovou sankcí, pokud se v Plzni nepostaví plánované OC Corso na Americké třídě | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz