Jsme televize vašeho kraje

Letní sezóna na šumavském Špičáku startuje už v sobotu 3. června, na své si přijdou pěší turisté i bikeři

Plzeň, publikováno 30.05.2017, autor: Richard Beneš

Rozhledna na Špičáku je oblíbeným letním cílem turistů | Autor: Ski&Bike Špičák

Letní sezóna na Šumavském Špičáku startuje v sobotu 3. června a potrvá přesně 111 dní až do 29. října. Prvních 14 dní bude na základě dohody s CHKO jezdit lanovka na vrchol Špičáku jen o víkendech, od 15. června pojede každý den až do 17. září, potom už jen o víkendech. Sedačkovou lanovku využívají v létě nejen pěší turisté, ale především klienti špičáckého bike parku, jejichž počet rok od roku roste. Web TV ZAK o tom informoval Vladimír Kasík, ředitel Sportovního areálu Ski&Bike Špičák.

Největším lákadlem pro turisty je stezka na Rozvodí a rozhledna na vrcholku Špičáku. Ta je pro veřejnost přístupná pouze v období od 15. června do 15. září z důvodu ochrany přírody, především pak tetřeva a datlíka tříprstého. Klienti bike parku se pak mohou těšit na vylepšené tratě. „Kompletní přestavbou prošla nejobtížnější trať bikeparku Struggle, na níž se pravidelně jezdí a také letos opět pojede iXS European Downhill Cup. U dalších tratí jsme různě změnili skoky, aby to pro ně bylo zajímavější,“ uvedl Vladimír Kasík.

Díky mírně nadprůměrné uplynulé zimní sezóně si areál může dovolit různé investice. „Tou jednoznačně největší je nákup nové navijákové rolby za 8,5 milionu korun, která umožní výbornou úpravu sjezdovek. Nejvíce se teď věnujeme vlekům a lanovce, tam se uskutečnila například rekonstrukce zabezpečení celého systému. Lanovka má za sebou také kompletní údržbu včetně výměny kabelů,“ řekl Kasík.

Velkou zajímavostí je na Špičáku premiéra údržby sjezdovek před zimou. „Začali jsme v tomto týdnu upravovat jejich povrch navážením speciálního kompostu z nedalekých šumavských luk. Jeho složení jsme konzultovali se správou CHKO Šumava. Musí se kupříkladu dávat pozor na to, aby neobsahoval zárodky rostlin, které do naší oblasti nepatří,“ přibližuje novinku Kasík. Díky semenům z luk se na sjezdovce obnoví kvalitní porost a povrch se zpevní.

Návštěvnost léta hraje ve Ski&Bike Špičák důležitou roli ve výsledcích celého roku. „ Počty letních turistů a bikerů už tvoří skoro třetinu návštěvnosti celého roku. Loňské léto jsme u nás přivítali přes 40 tisíc návštěvníků, z toho počtu bylo asi 8000 bikerů. V zimě 2016/17 navštívilo areál 100 tisíc lyžařů lyžařů,“ porovnává obě období Kasík. Nárůst letní návštěvnosti se datuje od roku 2014, kdy se otevřela rozhledna na vrcholu Špičáku. Loni byl nárůst i přes nepříznivé počasí v meziročním srovnání tříprocentní.

 Návštěvníci areálu si mohou v letním období samozřejmě mohou vypůjčit kola. „Nakoupili jsme také do půjčovny úplně nová kola pro downhill i běžné svezení, nechybí ani kvalitní elektrokola. Po vzoru zimní lyžařské školy pojede letní Gravity Academy neboli výuka jízdy na bikovém kole pro všechny věkové kategorie. Instruktoři jízdy se věnují dětem od tří let až po seniory. Letos se tady nově postarají i o celé skupiny včetně firemních akcí i naplánování aktivit pro ně na celý víkend nebo i týden,“ dodal Kasík.

Lanovka v létě jezdí od 9 do 17 hodin, v pátek a v sobotu až do 18 hodin. Dospělí platí za jednu jízdu na vrchol 130 korun, dítě 60 korun. Cesta tam i zpět pak přijde na 160 a 70 korun. V bikeparku stojí celodenní jízdenka dospělého bikera 570 korun. Ski&Bike Špičák také stále jako jediné středisko v ČR vydává a akceptuje Gravity Card, což je společná jízdenka pro už 16 nejlepších bikeparků v několika zemích Evropy. Ta vyjde na 11 890 korun nebo 439 eur. Letos poprvé se areál dohodl na celosezonní společné letní jízdence s nedalekým německým Geisskopfem za 7830 korun.

Fotogalerie

Rozhledna na Špičáku je oblíbeným letním cílem turistů | Autor: Ski&Bike Špičák
Ski&Bike Špičák - ilustrační foto | Autor: Jakub Fišer