Jsme televize vašeho kraje

Soud vyměřil podmíněný trest mladé Ukrajince, při dopravní nehodě na Klatovsku usmrtila rodiče čtyř dětí

Plzeň, publikováno 30.05.2017, autor: Richard Beneš

V tomto vraku vyhasly dva lidské životy | Autor: TV ZAK

Trest 30 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky a zákaz řízení na tři roky vyměřil v úterý soudce klatovského okresního soudu sedmadvacetileté Ukrajince Marii Vasylenkové. Loni v červenci havarovala při rychlé jízdě na mokré vozovce poblíž Velkého Boru. Se svým BMW narazila do jiného osobního vozu značky Peugeot, kde zahynuli rodiče čtyř dětí. Cizince hrozilo za usmrcení z nedbalosti až šest let vězení. Rozsudek už je pravomocný.

Soudce Jan Kasal v odůvodnění rozsudku konstatoval, že následky nehody jsou fatální, ale styl jízdy obžalované nebyl výrazně agresivní. Nebyla opatrná s ohledem na nedostatečné řidičské zkušenosti. Soud zohlednil fakt, že Vasylenková byla naprosto bezúhonná osoba, nikdy nebyla trestaná ani za přestupek a uložení nepodmíněného trestu by prý bylo nepřiměřeně přísné. Polehčující okolností pro obžalovanou bylo i to, že se k celé tragédii postavila čelem.

Sama obžalovaná uvedla, že jela maximálně devadesátikilometrovou rychlostí. Po nárazu pomáhala s přítelem dostat ven z havarovaného vozidla těžce zraněnou posádku. Na základě telefonických instrukcí dispečerky ze záchranné služby prováděla masáž srdce. Před soudem mladá žena projevila lítost nad svým činem a s pláčem dodala, že nikomu nechtěla ublížit. Po nehodě se zhroutila a stále ještě se léčí v péči psychiatrů. Pozůstalým dětem předala všechny našetřené peníze, jednalo se o 106 tisíc korun.

Nehoda se stala loni 31. července při průjezdu zatáčkou mezi Defurovými Lažany a Velkým Borem. Řidička BMW vjela do protisměru, kde čelně narazila do levého boku druhého osobního automobilu, který se po nárazu převrátil na střeše mimo silnici. Zatímco posádka BMW vyvázla bez zranění, v peugeotu nepřežil dvaačtyřicetiletý muž s o rok starší partnerkou. Vážné zranění utrpěla tehdy tříletá holčička, která cestovala s rodiči. Nehoda připravila o rodiče ještě další tři děti ve věku 12, 22 a 26 let. Po smrti rodičů zůstala celá rodina pohromadě, prostřednictvím sbírky lidé vybrali pro pozůstalé přes milion korun.

Při vyšetřování nehody pracovali policisté i s verzí, že za volantem vozu BMW seděl původně spolujezdec cizinky a že se po havárii domluvili o tom, že řídila jeho přítelkyně. Mladý muž proslulý bezohlednou jízdou má totiž na svědomí řadu silničních karambolů z dřívější doby. Výměnu na postu řidiče se ale policistům nepodařilo prokázat.

Fotogalerie

Takto dopadlo po nehodě vozidlo BMW | Autor: TV ZAK
V tomto vraku vyhasly dva lidské životy | Autor: TV ZAK
V tomto vraku vyhasly dva lidské životy | Autor: TV ZAK
V tomto vraku vyhasly dva lidské životy | Autor: TV ZAK
V tomto vraku vyhasly dva lidské životy | Autor: TV ZAK