Jsme televize vašeho kraje

Loňské hospodaření Plzeňského kraje skončilo přebytkem 394 milionů korun, nemá dluhy a může investovat

Plzeň, publikováno 31.05.2017, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Přebytkem ve výši 394 milionů korun skončilo loňské hospodaření Plzeňského kraje. Ten měl v loňském roce příjmy 10,6 miliardy korun a výdaje 10,2 miliardy korun. Pokud se loňský rozpočet očistí od transferů, které poslal stát hlavně na platy učitelů, činily příjmy i výdaje zhruba 4,5 miliardy korun. Závěrečný účet musí ještě schválit zastupitelé kraje. V roce 2015 skončilo hospodaření s kladným zůstatkem 337 milionů korun.

„Hospodaření kraje je zdravé. Nejsme zadluženi, máme dostatek peněz na investice,“ komentovala výsledky ekonomická náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS) s tím, že na účtech kraje bylo ke konci loňského roku 454 milionů korun. V rezervním fondu měl kraj ke konci loňského roku 708 milionů korun. Díky přebytku tak fond posílil na 1,028 miliardy korun.

Kraj nebude podle slov náměstkyně Krejsové převádět z rezervního fondu peníze na spotřebu nebo na provozní výdaje, ale chce je investovat. Aktuálně uvolní kraj 67 milionů Kč na dvě prioritní silniční stavby. Peníze půjdou na výkupy pozemků, aby kraj zrychlil přípravu a aby získal evropské dotace z programu IROP.

Nové vedení kraje schválilo na letošní rok příjmy 4,9 miliardy korun a výdaje 5,4 miliardy korun. Rozpočet je navržený jako schodkový se zůstatkem 447 milionů korun. Důvodem je to, že kraj bude čerpat evropské dotace přes 720 milionů korun, které musí nejdříve zaplatit a vracet se mu budou ve výši 80 až 85 procent v dalších letech. Ekonomická náměstkyně počítá s tím, že z běžného hospodaření bude rozpočet v přebytku ve výši 78 milionů korun.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš