Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský biskup Tomáš Holub oznámil jméno svého zástupce pro Karlovarský kraj, stal se jím loketský farář Jiří Majkov

Plzeň, publikováno 31.05.2017, autor: Richard Beneš

Jiří Majkov | Autor: Plzeňská diecéze

Generálním vikářem pro Karlovarský kraj se stal loketský farář a soudce na diecézním soudu v Plzni Jiří Majkov. Stane se tak přímým zástupcem plzeňského biskupa Tomáše Holuba, který jeho jméno slavnostně oznámil ve středu večer v chrámu sv. Bartoloměje u příležitosti oslav vzniku diecéze kterou založil k 31. květnu 1993 papež Jan Pavel II. Diecéze zahrnuje většinu Plzeňského kraje, Karlovarský kraj a malou část Středočeského kraje. Generální vikář pro Karlovarský kraj je zcela novou funkcí, která dosud v diecézi nebyla. Sám Holub se stal biskupem před rokem a nahradil biskupa Františka Radkovského, který odešel na odpočinek.

Nově jmenovaný vikář Majkov má za úkol působit jako přímý zástupce biskupa v severozápadní části diecéze. „Očekávám od něho, že pomůže tomu, aby v Karlovarském kraji byla naše diecéze více přítomna, aby to nebyla jen ta diecéze z Plzně, ale naplno také diecéze celého našeho západního cípu republiky,“ vysvětlil biskup Tomáš Holub. Ten podle svých slov hned po nástupu na post biskupa vnímal, že Plzeň jako největší centrum oblasti na sebe přitahuje většinu pozornosti. Hledal proto někoho, kdo žije v karlovarské oblasti, zná ji a může v ní reprezentovat diecézi. „Myslím si, že Jiří Majkov má v této oblasti dobré kontakty a přátelské vztahy, a to nejen v rámci církve, ale i ve veřejném životě. Je to člověk, který umí tyto dva světy propojovat,“ doplnil Holub.

Majkov se narodil na Ukrajině v roce 1963, od roku 1965 žila jeho rodina na Opavsku. Vysvěcen byl v roce 1988, později vstoupil k jezuitům. Na západě Čech působí 23 let, loketským farářem je od roku 2001. „Pověření biskupa Tomáše mne překvapilo a budu se snažit naplnit jeho představu o vytváření vztahu církve a občanské společnosti,“ uvedl Majkov.

Fotogalerie

Katedrála sv. Bartoloměje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš
Jiří Majkov | Autor: Plzeňská diecéze