Jsme televize vašeho kraje

Fakultní nemocnice Plzeň rozšířila pracoviště Kliniky zobrazovacích metod, umožní vyšetřovat dva pacienty současně

Plzeň, publikováno 01.06.2017, autor: Richard Beneš

Fakultní nemocnice rozšířila pracoviště intervenční radiologie v lochotínské části Kliniky zobrazovacích metod o další velmi moderní katetrizační sál s angiografickým přístrojem | Autor: FN Plzeň

Fakultní nemocnice Plzeň rozšířila pracoviště intervenční radiologie v lochotínské části Kliniky zobrazovacích metod o další velmi moderní katetrizační sál s angiografickým přístrojem. Díky tomu teď mohou odborníci i kliniky léčit dva pacienty současně. Web TV ZAK o novince informoval primář kliniky Jiří Ferda.

„Katetrizační sály jsou určeny pro výkony intervenční radiologie, která využívá ionizujícího záření pro léčebné výkony prováděné cévní cestou. Speciální nástroje můžeme s minimálním narušením celistvosti lidského těla zavést, kam je potřeba. Například lze touto cestou ošetřit nemocného s cévní mozkovou příhodou, zúžením končetinových tepen, nebo naopak můžeme takto léčit některé typy nádorů jater, aplikací speciálních látek přímo do nádorové tkáně. Možností využití intervenční radiologie je opravdu celá řada,“ popsal technologii profesor Ferda.

Pokud záchranáři přivezou na kliniku pacienta s akutní cévní mozkovou příhodou právě v době, kdy se je na jednom katetrizačním sále provádí velký výkon, například léčba nádoru jater nebo angioplastika u ischemické choroby dolních končetin, mohou teď lékaři začít s léčbou akutního pacienta s mrtvicí okamžitě na druhém sále. „Je dobře známá lékařská poučka že „čas je mozek“ a my jsme ten čas díky novému katetrizačnímu sálu získali. U pacientů s cévní mozkovou příhodou rozhodují občas i minuty,“ zdůraznil primář Ferda.

Lochotínský areál FN Plzeň je Komplexním kardiovaskulárním a neurovaskulárním centrem, kde se všechny možnosti urgentní medicíny koncentrují na jednom místě. Zaměstnanci ošetřují pacienty z Plzeňského i Karlovarského kraje. Nový katetrizační sál byl v lochotínském areálu otevřen pro léčbu těch nejzávažnějších onemocnění, jako jsou především cévní mozkové příhody.

„Nutnost otevření druhého sálu s angiografickým přístrojem vyplynula ze stále vzrůstajícího počtu pacientů, pro jejichž léčbu je tato vyšetřovací či léčebná metoda zásadní. Na pořízení všech potřebných technologií se nám podařilo získat 13 miliónů korun ze státního rozpočtu, 7,5 milionů hradila nemocnice z vlastních zdrojů. Nezanedbatelnou položkou byly také stavební úpravy ve výši 8,5 milionů korun. Jsem přesvědčen, že takto vynaložené prostředky mohou zachránit mnoho lidských životů či odvrátit zdravotní následky, které cévní mozkové příhody velmi často zanechávají,“ uvedl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Fotogalerie

Snímek z nového přístroje | Autor: FN Plzeň
Fakultní nemocnice rozšířila pracoviště intervenční radiologie v lochotínské části Kliniky zobrazovacích metod o další velmi moderní katetrizační sál s angiografickým přístrojem | Autor: FN Plzeň