Jsme televize vašeho kraje

Nemocnice v Mariánských Lázních má babybox, čtvrtý v kraji a 71 v České republice

Mariánské Lázně, publikováno 01.06.2017, autor: Richard Beneš

Sestřička mariánskolázeňské nemocnice demonstruje jak se zachraňuje novorozenec z babyboxu | Autor: Richard Beneš

Nemocnice v Mariánských Lázních se stala symbolicky 1. června na den dětí v pořadí již 71 místem, kde nadační fond Statim otevřel babybox pro odložené děti. V Karlovarském kraji to bude už čtvrtá schránka, další jsou v Chebu, Karlových Varech a v Sokolově. Babybox slavnostně otevřel otec projektu Ludvík Hess v areálu nemocnice společně s Janem Burešem, radním Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví.

„Toto datum není jenom Dnem dětí, ale zároveň uplyne dvanáct let od uvedení vůbec prvního babyboxu u nás, který je v Praze – Hloubětíně a za dvanáct let pomohl vstoupit do nového a snad lepšího života 25 nechtěným lidským mláďatům,“ řekl Ludvík Hess.

Babybox v Mariánských Lázních je tím nejmodernějším v republice, pro jeho výrobu použil Zdeněk Juřica z Náměště nad Oslavou nerezový materiál, nechybí ani klimatizace, odvětrávání, automatická dvířka a dokonalá signalizace informující zdravotní personál nejen o vloženém děťátku, ale také o technickém stavu schránky.

„Všechny babyboxy v České republice za dobu své existence pomohly 153 dětem i díky novinářům, kteří o nich pozitivně informují,“ uvedl zakladatel babyboxů a dodal, že do budoucna uvažuje o zřízení další schránky v Tachově. „Jen v letošním roce už odložily ženy do babyboxů osm dětí, poslední z nich je Jirka v Nemocnici Havlíčkův Brod, do života vstoupil babyboxem 29. května v 16:57 těsně po porodu, zcela nahý a nevykoupaný,“ informoval Ludvík Hess.

V Plzeňském kraji usiluje Ludvík Hess o zřízení babyboxu v Tachově už dlouhou dobu. „Bohužel tam není nemocnice, poliklinika je prakticky vyloučena pro tyto účely, protože tam není trvalá služba. Ucházím se tam o spolupráci s domovem seniorů v Panenské ulici. V současné době probíhá schvalovací řízení na krajském úřadě a doufám, že dopadne dobře,“ řekl Ludvík Hess.

Zřízení Babyboxu v Mariánských Lázních podpořil i Karlovarský kraj. „Rada Karlovarského kraje schválila podporu 40 tisíc korun a je stejná jako u předchozích tří babyboxů, které se nachází v různých zařízeních na území regionu. V Karlovarském kraji máme pět nemocnic, jsem přesvědčen o tom, že ten jeden babybox by bylo dobré umístit i do zbývající nemocnice. Samozřejmě bychom si nejvíce přáli, aby děti nikdo do těchto schránek neodkládal, ale na druhou stranu pokud se někdo ocitne v nouzi, tak je nutné, aby ta pomoc byla jemu co nejbližší a aby také byla co nejprofesionálnější. Panu Hessovi držíme palce,“ řekl krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

 

Fotogalerie

Babydědek Ludvík Hess | Autor: Richard Beneš
slavnostního stříhání pásky se chopil krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš | Autor: Richard Beneš
Sestřička mariánskolázeňské nemocnice demonstruje jak se zachraňuje novorozenec z babyboxu | Autor: Richard Beneš