Jsme televize vašeho kraje

Starý Plzenec žádá strážníky plzeňské městské policie o pomoc s odchytem zatoulaných a opuštěných zvířat

Plzeň, publikováno 01.06.2017, autor: Richard Beneš

Městská policie má také speciální vozidlo pro transport odchycených zvířat | Autor: TV ZAK

Odchyt toulavých a opuštěných zvířat by mohlo zajišťovat město Plzeň i ve Starém Plzenci. Tuto službu již poskytuje v Chotíkově i Třemošné, nově o ni požádalo i vedení Starého Plzence. S uzavřením veřejnoprávní smlouvy souhlasila rada města, schválit ji ještě musí zastupitelé. Ve všech případech se činností zabývá Městská policie Plzeň. Ta se o zajištění zatoulaných a opuštěných zvířat na území Plzně stará už přes deset let, službu poskytuje nepřetržitě 24 hodin. Denně se hlídky postarají minimálně o dvě zvířata.

„Výjezd k odchytu toulavého nebo opuštěného zvířete se uskuteční pouze na základě osobního či telefonického podnětu kontaktní osoby města Starý Plzenec. V případě, že celková bezpečnostní situace v Plzni nebude umožňovat oslabení sil a prostředků naší městské policie, nebo specializovaná hlídka odchytu zvířat bude v daném okamžiku plně vytížena výkonem činnosti v Plzni, je možné výjezd strážníků zakázat, případně odložit na pozdější dobu. Výkon odchytové činnosti na území Plzně tak nebude ohrožen,“ vysvětlil primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Na odchyt zvířat se v Plzni specializuje skupina zařazená pod služebnou Bory. Strážníci, kteří tam slouží, museli absolvovat týdenní odborný kurz zaměřený na odchyt toulavých zvířat a zacházení s nimi. Dále museli složit závěrečnou zkoušku a získat osvědčení z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Takovým vyškolením a zkouškou prošlo v Plzni 20 strážníků. Ročně skupina provede kolem 800 odchytů. Nejčastěji se jedná o psy, vždy je jich zhruba kolem 600. Koček odchytí strážníci kolem 200, zbytek tvoří jiná domácí i exotická zvířata. Co se týká „planých“ výjezdů, je jich ročně zhruba 400. Zajištění psi i kočky putují do Útulku pro zvířata v nouzi v Plzni. Exotická zvířata převáží strážníci do zoologické zahrady, spolupracují také se Záchrannou stanicí živočichů DESOP v Plzni.

Fotogalerie

Městská policie má také speciální vozidlo pro transport odchycených zvířat | Autor: TV ZAK