Jsme televize vašeho kraje

Firma zaplatila svému zraněnému zaměstnanci robotickou protézu za milion, umožní mu návrat do běžného života i do práce

Plzeň, publikováno 02.06.2017, autor: Richard Beneš

Unikátní protéza za milion korun umožní návrat do běžného života i do práce | Autor: TV ZAK

Štěstí v neštěstí, tak by se dal popsat příběh Petra Šůchy, který při vážném úrazu v práci přišel o pravou ruku. Firma, kde pracoval, se totiž rozhodla pro velmi neobvyklý krok, pořídila mu špičkovou protézu za milion korun. Ta umožní Petrovi vrátit se zpět do práce. Byli jsme přitom, když si Petr Šůcha poprvé speciální robotickou protézu nasadil, poprvé zahýbal prsty a po roce si s někým zase mohl podat ruku.

Úraz v práci změnil před rokem Petru Šůchovi život od základů. „Přišel jsem o pravou ruku, která se dostala do stroje, na kterém jsem pracoval. Stroj mi ruku rozdrtil od lokte dolů,“ popsal neštěstí Šůcha. Podobné úrazy končí obvykle tím, že pacient dostane jen estetickou protézu, která je nehybná. Petr Šůcha měl ale neuvěřitelné štěstí. Firma, kde pracuje, mu zaplatila špičkovou ruku. Ruka by měla unést deset kilogramů, dokáže pohybovat prsty, různě se otáčí. Ovládá se pomocí speciálních čidel. „Sám bych si něco takového nemohl dovolit pořídit. Chtěl bych poděkovat firmě za její velmi vstřícný přístup, když všechno zařídila,“ uvedl Šůcha.

Firma Borgers se ke svému zraněnému zaměstnanci zachovala opravdu velkoryse, i když prý šlo o jeho chybu. „Jedná se o dlouhodobého zaměstnance s velkými zkušenostmi a jeho práce si velmi vážíme. To co se stalo nás velmi zasáhlo, protože se jedná o mladého muže v nejlepším věku, který živí rodinu. Z naší strany se jedná o pomoc, aby se mohl vrátit pokud možno do normálního života. Jsme rádi, že se nám podařilo i s lékaři najít takové řešení. Je neuvěřitelné, jak jdou technologie v takové oblasti dopředu,“ řekl Lubor Šabacký, finanční ředitel a jednatel firmy Borgers. Firma už podle jeho slov jedná s Petrem Šůchou o jeho návratu do práce a společně hledají úvazek i pozici, která by zaměstnanci vyhovovala.

Ruka Michelangelo, kterou Petr Šůcha dostal, je výjimečnou pomůckou. Na rozdíl od dřívějších protéz dokáže přesunout palec, což umožní lepší úchop předmětů. Dlaň se dokáže zcela otevřít a její majitel může na ní přenést například talíř. Uživatel protézy může držet tužku a po tréninku se neučí třeba i podepsat. „Cena protézy se pohybuje kolem jednoho milionu korun. Patří k absolutní špičce ve svém oboru na světě,“ uvedl Tomáš Sýkora, jednatel plzeňské společnosti Protetika, která protézu připravila. Dodal také, že se během své patnáctileté praxe setkal pouze ve čtyřech případech podobně vstřícného gesta, kdy firma uhradila protetickou pomůcku pro svého zaměstnance.

Petr Šůcha se teď bude učit s protézou zacházet, trénovat úchopy, přenášet různé předměty a určitě dojde i na psaní. Brzy by se rád vrátil do práce.

Fotogalerie

Unikátní protéza za milion korun umožní návrat do běžného života i do práce | Autor: TV ZAK
Petr Šůcha už zvládá s novou robotickou rukou běžné pohyby
Takto vypadá protéza Michelangelo za milion korun | Autor: TV ZAK