Jsme televize vašeho kraje

ČSSD obvinila primátora Baxu, že chtěl vyhlášením vlastního referenda politicky nekorektně zneužít veřejnou funkci k volební kampani ODS

Plzeň, publikováno 07.09.2012, autor: Richard Beneš

Logo ČSSD | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Městské zastupitele za ČSSD pořádně naštvala reakce zklamaného primátora Martina Baxy, kterou uveřejnil ve čtvrtek bezprostředně poté, co zastupitelstvo odmítlo jeho návrh na uspořádání místního referenda ke stavbě OC CORSO v termínu konání krajských voleb. „Reakci primátora Martina Baxy vnímá ČSSD jako politicky nekorektní zneužití veřejné funkce k volební kampani ODS,“ uvedl v pátek v tiskovém prohlášení Martin Zrzavecký, předseda OVV ČSSD Plzeň město.

„Navíc tento krok primátora mimořádně komplikuje vyhlášení referenda. Je proto otázkou, zda jde primátoru Baxovi skutečně o vyhlášení referenda, nebo jen  o krátkodobou popularitu,“ informoval Zrzavecký. ČSSD podle jeho slov uznává obecný princip přímé demokracie, k jehož nástrojům patří i referendum. Plebiscit v podobě, v jaké jej navrhoval primátor, však neodpovídal záměru jeho iniciátorů, tím jsou občanští aktivisté, nikoliv ODS. Jejich hlavní námitkou byl fakt, že se mělo referendum týkat pouze konkrétního stavebního projektu, a nikoliv urbanistického plánu celé oblasti. Tuto a další námitky ČSSD sdílí, a proto její zastupitelé nemohli s návrhem primátora Baxy souhlasit.

„Sociální  demokraté chtějí podpořit smysluplný návrh referenda, které bude vycházet z požadavků občanů. Nebrání se ani tomu, že by jej mohli na základě jednání s občany sami iniciovat, dodal Zrzavecký. 

„Jsem rozhodnutím zastupitelstva zklamán. Mám dojem, že zvítězily aktuální zájmy politických stran nad zájmy občanů města Plzně. Můj návrh dával jistotu, že se referendum uskuteční v termínu krajských voleb a k otázce, s jejímž obsahem všichni souhlasili,“ uvedl bezprostředně po hlasování primátor Baxa. Ten chtěl, aby zastupitelé vyhlásili referendum sami bez ohledu na to, jak dopadne posouzení návrhu na referendum, jenž magistrátu předložili členové přípravného výboru referenda. Zatímco v návrhu referenda, který podpořilo svým podpisem 15 tisíc Plzeňanů, jsou dvě otázky, primátor navrhoval, aby lidé odpovídali jen na první z nich. Druhá otázka je podle názoru expertů problematická a nelze o ní hlasovat. Návrh primátora podpořili jen zastupitelé z ODS, odmítli jej vedle opozice i zastupitelé ČSSD, kteří jsou s občanskými demokraty v koalici ve vedení magistrátu.

Fotogalerie

Logo ČSSD | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz