Jsme televize vašeho kraje

Sněmovna tento týden rozhodne, zda vydá k trestnímu stíhání karlovarské poslance Josefa Novotného a Jaroslava Borku

Plzeň, publikováno 05.06.2017, autor: Richard Beneš

Poslanci Josef Novotný a Jaroslav Borka

Sněmovna by měla tento týden mimo jiné rozhodnout o tom, zda vydá bývalého hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM) k trestnímu stíhání. Policie je chce obvinit v kauze machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad.

Policejní žádost o vydání Novotného a Borky ke stíhání bude ještě posuzovat mandátový a imunitní výbor. Ten také poskytne poslancům doporučení, jak by měli v celé záležitosti rozhodnout. Poslanci jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině.

Bývalý hejtman Novotný označil svůj případ za vykonstruovaný a účelový. Stejně jako Borka ale nebude Sněmovně sdělovat, zda by ho měla vydat, nebo ne. Oba poslanci nechají rozhodnout své kolegy jak uznají za vhodné. Oba poslanci byli dříve členy výboru regionální rady ROP Severozápad. A oba se také cítí nevinni.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je nyní obviněno 24 lidí, mezi nimiž jsou vysoce postavení politici, úředníci a podnikatelé. V posledních letech již bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací v tomto operačním programu odsouzeno.

Fotogalerie

Poslanci Josef Novotný a Jaroslav Borka