Jsme televize vašeho kraje

Karlovarský kraj zakládá vlastní soutěž i značku pro regionální potraviny

Plzeň, publikováno 05.06.2017, autor: Richard Beneš

Karlovarský kraj zakládá vlastní soutěž i značku pro regionální potravinu | Autor: TV ZAK

Vlastní značku potravin vyrobených v regionu chce vytvořit Karlovarský kraj. Kromě soutěže ministerstva zemědělství o nejlepší místní produkt, kterou již kraj nebude finančně podporovat, se tak výrobci mohou ucházet i o nový konkurenční titul Dobrota Karlovarského kraje. Soutěž ve spolupráci se Střední zemědělskou školou Dalovice se uskuteční ještě letos. Informoval o tom krajský radní Karel Jakobec (ODS).

Značku „Regionální potravina Karlovarského kraje“ uděluje ministerstvo zemědělství už od roku 2011. To však pro letošní rok pověřilo realizací akce jinou firmu vybranou na základě výběrového řízení. Pořádání této tradiční ankety by tak již nezajišťovala Střední zemědělská škola v Dalovicích, jako tomu bylo v minulých letech. „Proto kraj vytváří vlastní značku, pod níž mohou být místní výrobci prezentovaní. Dává nám to možnost mít svoje pravidla soutěže a více podpořit zdejší produkty. Certifikát regionální potraviny navíc získávali jen výherci v jedné z devíti kategorií. Druhou a třetí příčku pak ocenil přímo kraj, aby se našim výrobcům dostalo větší motivace a poděkování,“ uvedl krajský radní Karel Jakobec. Pro paralelní soutěž se kromě Karlovarského kraje rozhodli také na jihu Čech.

Celkové náklady na realizaci soutěže „Dobrota Karlovarského kraje“ budou ve výši maximálně 350 tisíc korun. Místní výrobci mohou své potraviny přihlašovat do kategorií masné či mléčné produkty, pečivo a cukrovinky, pivo a nealko nebo med, čaj a ovoce. Z každé skupiny získají ocenění první tři místa. Soutěžící bude hodnotit pětičlenná komise, kterou budou tvořit zástupci Karlovarské kraje, Krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státního zemědělského intervenčního fondu a Střední zemědělské školy Dalovice. Slavnostní vyhlášení se uskuteční na konci srpna nebo na začátku září.

Fotogalerie

Karlovarský kraj zakládá vlastní soutěž i značku pro regionální potravinu | Autor: TV ZAK