Jsme televize vašeho kraje

Hejtmanka Jana Vildumetzová chce přísnější postihy pro úředníky i politiky Karlovarského kraje, kteří způsobí škodu v dotačních projektech

Plzeň, publikováno 06.06.2017, autor: Richard Beneš

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová | Autor: TV ZAK

Přísnější metr na své úředníky i politiky hodlá uplatňovat Karlovarský kraj a bude požadovat odpovědnost za škody způsobené v dotačních projektech zejména z evropských fondů. Pokud někdo z nich způsobí svým jednáním škodu, bude se zodpovídat škodní komisi, která případ posoudí. O novém předpisu, který začne platit už od července, informovala v úterý hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

„Říkám to s nadsázkou, ale jestli to tady v minulosti probíhalo tak, že někteří úředníci na základě pokynu například některého politika postupovali tak, že jim politik v uvozovkách něco přikázal, tak věřím, že tímto předpisem rady kraje tomu zamezíme. A že úředníci budou postupovat tak, jak postupovat mají, tedy v souladu se všemi právními předpisy,“ uvedla Vildumetzová.

Nové nařízení se netýká jen samotného kraje, ale i jeho příspěvkových organizací. Kraj přistoupil k takovému razantnímu opatření zejména z toho důvodu, že korekce z dotačních projektů za chyby v žádostech šplhají aktuálně až k jedné miliardě. Až doposud za ně nikdo nenesl odpovědnost. Cílem nového vedení Karlovarského kraje je také sjednocení systému zadávání veřejných zakázek. Dříve je zadával odbor investic, Agentura projektového a dotačního managementu nebo, nebo specializovaná firma, kterou si kraj najal. Do budoucna by měly jít všechny veřejné zakázky přes specializovaný odbor.

Fotogalerie

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová | Autor: TV ZAK