Jsme televize vašeho kraje

Inspektoři ČOI zkontrolovali tržnice na západě Čech, zajistili 1400 padělků luxusního značkového zboží

Plzeň, publikováno 06.06.2017, autor: Richard Beneš

Asijská tržnice - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Česká obchodní inspekce zajistila na pěti tržnicích v Plzeňském a Karlovarském kraji 1400 kusů padělků značkového zboží. Jednalo se především o kabelky a o textil. Hodnota originálních kusů tohoto zboží by přesáhla deset milionů korun. Inspektoři ČOI podnikli v pátek a v pondělí celkem 52 kontrol. Na tržnicích se v těchto dnech pohybovalo obrovské množství německých zákazníků, protože u sousedů byly svátky. Právě v takových dnech bývají prodejci na tržnicích méně ostražitější a nabídnou padělky, které mají obvykle schované. O kontrolách informoval oblastní ředitel ČOI Jan Řezáč.

Vedle kabelek a textilu se teď na tržnicích nejčastěji objevují padělky hodinek a obuv světoznámých značek jako jsou Burberry, Louis Vuitton, Prada a další. Padělatelé se už zdaleka neomezují jen na značky Adidas, Nike a Puma. Inspektoři ČOI se na tržnicích velmi často setkávají také s tím, že prodejcům chybí u zboží cenovky, nebo je špatně označené. Kontroly se uskutečnily na tržnicích v Potůčkách, ve Svaté Kateřině na Tachovsku, na Svatém Kříži na Chebsku, dále na chebském tržišti Dragoun a v Železné Rudě.

Inspektoři uložili 44 pokut a na místě od prodejců vybrali přes 160 tisíc korun za drobnější prohřešky. Na místě mohou inspektoři uložit pokutu jen do výše 5000 korun. případy pak řeší ČOI ve správním řízení, což se týká osmi stánků, kde se podařilo zajistit větší množství padělků.

Fotogalerie

Asijská tržnice - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš