Jsme televize vašeho kraje

Policie rozbila obří mezinárodní gang výrobců drog, zločinecká síť dokázala produkovat tuny metamfetaminu

Plzeň, publikováno 07.06.2017, autor: Richard Beneš

Jeden sklad s chemikáliemi, které sloužily k výrobě drog | Autor: NPC

Krajské státní zastupitelství v Plzni dozoruje případ gangu převážně vietnamských zločinců, kteří se v naší republice specializovali na dodávky chemických látek a laboratoří na velkokapacitní výrobu metamfetaminu. Skupinu zadržela Národní protidrogová centrála při akci s krycím názvem KIWI. Zatýkání se zúčastnili příslušníci zásahových jednotek krajského ředitelství policie Karlovarského a Plzeňského kraje. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších akcí posledních deseti let. Tato zločinecká síť prokazatelně stojí za provozem prakticky všech velkoobjemových laboratoří na výrobu metamfetaminu napříč celou Českou republikou. Podle odhadů skupina dokázala vyprodukovat tuny metamfetaminu.

Nejen chemické látky, ale i laboratoře dodával vietnamský gang jednotlivým skupinám výrobců v komunitě na „klíč“. Členové skupiny k přepravě látek využívali velkého množství vozidel a osob. „Chemické látky následně ukrývali do meziskladů, nejčastěji se jednalo o byty v běžné zástavbě. Skupina byla rovněž napojena na nelegální dovozce léků s obsahem pseudoefedrinu z Polska a červeného fosforu z Itálie. Vyrobená droga směřovala ve velkých objemech překupníkům do Německa a ze své části sloužila k saturaci poptávky na českém trhu,“ informoval ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Gang byl nebezpečný nejen výrobou drog, ale i tím, že laboratoře s velkoobjemovou produkcí vypouštěly vysoce toxické odpadní látky z nelegální výroby do běžné kanalizační sítě nebo přímo do přírody.

Na území České republiky policie při akci KIWI doposud zadržela 17 osob. Všichni jsou obviněni ze zvláště závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody v délce až 12 let. „V souvisejících trestních řízeních je obviněno dalších 36 osob v České republice, Spolkové republice Německo a Polsku,“ uvedl Frydrych. Policisté zajistili 50 kilogramů metamfetaminu a dalších látek svědčících o výrobě až 500 kilogramů metamfetaminu. Dvanáct odhalených velkokapacitních laboratoří v České republice i v zahraničí dokázalo vyrobit v průměru 60 kilogramů metamfetaminu měsíčně.

Policisté provedli 30 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků, mezi zájmovými objekty byla i tržnice Vojtanov, skladové areály v Praze a další objekty v Karlovarském, Středočeském, Ústeckém kraji i v Praze, včetně několika provozoven firem, zabývajících se obchodováním s chemickými látkami. Mezi zajištěnými chemickými látkami bylo 2944 kg hydroxidu sodného, 871 litrů kyseliny chlorovodíkové a 831 kg červeného fosforu. To by stačilo na výrobu až 2527 kg metamfetaminu. Dále policisté zajistili dvě velkokapacitní laboratoře na výrobu metamfetaminu a sedm milionů korun v hotovosti.

Při závěrečné operaci zadrželi policisté i jednu ze samostatně působících skupin výrobců a distributorů již vyrobeného metamfetaminu, která operovala na Chebsku. Ta se zabývala i zřizováním velkoobjemových pěstíren marihuany. V souvislosti s tím se podařilo odhalit tři pěstírny marihuany na Chebsku a Ašsku a zadržet organizátory této výroby i s deseti kilogramy sušené marihuany.

Fotogalerie

Jeden sklad s chemikáliemi, které sloužily k výrobě drog | Autor: NPC
Jeden sklad s chemikáliemi, které sloužily k výrobě drog | Autor: NPC
Policisté v rámci akce KIWI odhalili i velké pěstírny marihuany | Autor: NPC