Jsme televize vašeho kraje

Aktivisté odevzdali na magistrát doplněný návrh pro konání referenda proti OC Corso, chyběl odhad škody pro případ zmařené investice

Plzeň, publikováno 11.09.2012, autor: Richard Beneš

Členové přípravného výboru referenda doplnili svůj návrh o chybějící údaj | Autor: Richard Beneš

Členové přípravného výboru referenda proti stavbě OC Aréna/Corso na Americké třídě v Plzni se v úterý snažili napravit v nedostatky ve svém návrhu na vyhlášení místního referenda, které jim vytkli úředníci magistrátu. Návrh proto nyní aktivisté doplnili o nový odhad nákladů spojených s realizací rozhodnutí v referendu. Využili k tomu podle svých slov výpočet magistrátu, který minulý týden předložil primátor Martin Baxa ve svém návrhu na vyhlášení vlastního referenda. O návrhu na vyhlášení místního referenda, který podepsalo více než 15 tisíc Plzeňanů, bude rozhodovat zastupitelstvo na svém mimořádném jednání 17. září.

„Po jednání zastupitelstva minulý týden jsme obdrželi vyrozumění od úředníků magistrátu, že má náš návrh již jen jednu vadu. Údajně jsme ve svém návrhu neuvedli odhad nákladů spojených s rozhodnutím v referendu. Považujeme jednání magistrátu za šikanózní, odhad nákladů jsme uvedli jak v našem prvním návrhu, tak i v jeho následném doplnění. Magistrát jsme také upozorňovali na judikaturu Krajského soudu v Plzni, která nám dává za pravdu a podle které zákon úřadu nedává pravomoc hodnotit přesnost a nestanoví nároky na kvalitu takového odhadu,“ vysvětlil Martin Marek, zmocněnec přípravného výboru. „Přesto jsme náš návrh dnes opět doplnili. K tomu jsme použili návrh na vyhlášení referenda, který předložil minulý týden zastupitelům primátor Martin Baxa a kde tento odhad provedli samotní úředníci magistrátu,“ uvedl Marek.

Doplnění návrhu přípravného výboru je stále možné, Magistrát při vrácení návrhu dne 24. srpna 2012 stanovil lhůtu pro odstranění vad až do 12. října 2012 a tato lhůta stále běží. Pokud Magistrát zkontroluje návrh přípravného výboru do mimořádného zastupitelstva, které je kvůli referendu svolané na 17. září, budou se muset zastupitelé zabývat návrhem, jenž si vyžádal více než 15 tisíc občanů města Plzně.

Náklady spojené s realizací rozhodnutí přijatého v místním referendu jsou podle aktivistů spojeny zejména se změnou územního plánu na plochu urbanistické zeleně, přičemž odhad těchto nákladů se pohybuje v rozmezí od desítek až stovek milionů korun jako náhrady za zmařenou investici vlastníků pozemků v případě změn podmínek pro výstavbu. Dalších přibližně 611 milionů korun by město mělo podle odhadů aktivistů zaplatit za situace, kdy by se realizoval výkup pozemků od stávajících vlastníků za cenu v místě a čase obvyklou. „Jelikož ve schváleném rozpočtu města Plzně na letošní rok ani ve výhledu rozpočtu až do roku 2020 není s takovou položkou uvažováno, bude třeba její krytí řešit s využitím financování z úvěru,“ uvádí ve svém návrhu referenda aktivisté.

Ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) odhaduje, že město Plzeň by v případě zmařené investice muselo zaplatit sumu v rozmezí pěti až sedmi miliard korun. Do termínu mimořádného jednání zastupitelstva zadal náměstek primátora renomované právní kanceláři vypracovat odhad, na kolik by město přišlo vyplacení náhrad za zmařenou investici. Podle jeho slov by to samozřejmě měla vědět i veřejnost, pokud by měla rozhodovat v referendu, že to město může nějakou korunu stát.

Server Regionpodlupou.cz oslovil Romana Matouška, vedoucího Odboru správních činností plzeňského magistrátu, aby se vyjádřil k tvrzení aktivistů, podle kterých byl v jejich návrhu na vyhlášení referenda pokaždé uveden odhad nákladů spojených s realizací rozhodnutí v referendu. „Nějaký údaj tam uveden byl, nechtěl bych to nyní nějak specifikovat. Mohu potvrdit, že jsme dnes od navrhovatelů obdrželi doplněný návrh, kde již nějaké odhady jsou. Úředníci budou nyní kontrolovat tento doplněný návrh, aby se vše stihlo do termínu konání mimořádného zastupitelstva 17. září,“ dodal Matoušek.     

Fotogalerie

Členové přípravného výboru referenda doplnili svůj návrh o chybějící údaj | Autor: Richard Beneš