Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj věnuje biskupství tři miliony korun na opravu trojice významných památek v regionu

Plzeň, publikováno 30.06.2017, autor: Richard Beneš

Smlouvu o darování tří milionů na opravu trojice významných památek podepsal za Plzeňský kraj náměstek hejtmana Martin Baxa a za Biskupství plzeňské biskup Tomáš Holub | Autor: Plzeňský kraj

Slavnostním podpisem stvrdili v pátek náměstek hejtmana Martin Baxa (ODS) a biskup plzeňský Tomáš Holub darovací smlouvu mezi Plzeňským krajem a Biskupstvím plzeňským. Jedná se o předání finančního daru ve výši tří milionů korun na rekonstrukci trojice významných kulturních památek v Plzeňském kraji.

„Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni, Jezuitský kostel v Klatovech a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích jsou významné kulturní stavby v našem kraji, které mají nadregionální význam. Proto se Plzeňský kraj rozhodl podpořit třemi miliony korun jejich opravu,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Martin Baxa. Celkové náklady na všechny tři projekty představují částku 275 milionů korun, přičemž velkou část by měly pokrýt evropské peníze. I tak znamená financování oprav velkou finanční zátěž pro vlastníka objektů, kterým je Římskokatolickou církev. Finanční pomoc proto poskytla i města, na jejichž území se památka nachází, zatím Klatovy a Plzeň, v Plasích se o podpoře jedná.

„Velmi mě těší, že je možné nechat znovu vyniknout krásám našeho kraje, a to díky společnému úsilí Evropy, církve i Plzeňského kraje,“ říká biskup plzeňský Tomáš Holub. Plzeňská katedrála sv. Bartoloměje se bude opravovat do konce roku 2019, přičemž celkové náklady jsou vyčísleny na 103 milionů korun. V katedrále vznikne nová expozice v podkroví, opravovat se bude interiér katedrály, osvětlení, lavice, restaurováním projdou malby, omítky, mobiliář a varhany. Novinkou bude také vytápění.

Důvodem stavebních úprav a restaurátorských prací kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce v Klatovech, obvykle označovaného jako Jezuitský kostel, je především nevyhovující až havarijní stav vnějšího pláště i interiéru kostela. Rovněž i zde se opravy plánují do konce roku 2019, celkové náklady představují částku 102 milionů korun. Nejvíce peněz bude stát kompletní oprava venkovní fasády. V kostele se rozšíří prohlídková trasa, zrestaurují vzácné nástěnné malby, kostelních lavice a také zde se opraví varhany.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích je součástí komplexu národní kulturní památky kláštera v Plasích, ve kterém vzniklo Centrum stavitelského dědictví. Kostel patří mezi nejstarší budovy celého komplexu a nachází se v téměř havarijním stavu. Románský portál, který je v současnosti zakrytý barokní nástavbou, představuje architektonický unikát celoevropského měřítka. Obnova kostela by měla být ukončena v roce 2020, celkové náklady představují částku 70 milionů korun. V rámci projektu se počítá především s obnovou vnějšího pláště, restaurováním vstupního románského portálu a interiéru kostela. V sakristii vznikne nová expozice pro návštěvníky.

Fotogalerie

Smlouvu o darování tří milionů na opravu trojice významných památek podepsal za Plzeňský kraj náměstek hejtmana Martin Baxa a za Biskupství plzeňské biskup Tomáš Holub | Autor: Plzeňský kraj