Jsme televize vašeho kraje

Republiku děsí otravy metylalkoholem, na kraji jednali hygienici s odborem bezpečnosti a krizového řízení

Plzeňský kraj, publikováno 12.09.2012, autor: Richard Beneš

Experti na krizové řízení z Plzeňského kraje s hygieniky jednali o kontrolách v prodejnách s alkoholem | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Také Plzeňský kraj s rostoucími obavami sleduje situaci kolem množících se případů otravy metylalkoholem, kdy 18 lidí na území ČR již zemřelo a několik dalších osob je v kritickém stavu. Ve středu se uskutečnilo jednání na Krajské hygienické stanici s pracovníky odboru bezpečnosti a krizového řízení z krajského úřadu a odboru zdravotnictví z krajského úřadu. V regionu zatím nebylo zaznamenáno žádné úmrtí v souvislosti s otravou po požití závadného alkoholu,“ informovala server Regionpodlupou.cz mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová.

„Ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Přemysl Tomašuk informoval o aktuálním vývoji situace v našem regionu. Dosud zde nebyl zaznamenán žádný případ otravy metylalkoholem. Krajští hygienici kontrolují všechna zařízení, v nichž mají své kompetence, tedy především restaurace, stravovací zařízení a stánky s občerstvením. Do dnešního dne jich prošlo kontrolou 700 a v žádném z nich se nenašel závadný vzorek alkoholu,“ uvedla Jarošová. Krizový štáb Plzeňského kraje podle Jarošové zatím není nutné svolávat.

Současně tuto problematiku řeší Česká obchodní inspekce, oblastní inspektorát celní správy, Krajská hygienická stanice a Státní zemědělská a potravinářská inspekce v součinnosti s Policií ČR.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger jde ve středu na vládu s nápadem, aby ministři vyhlásili při dalších úmrtích po vypití otráveného alkoholu stav ohrožení. Toto opatření by mělo umožnit plošný zákaz prodeje rozlévaného alkoholu a snížit tak riziko otrav. Ministerstvo zdravotnictví ČR na svých stránkách varuje širokou veřejnost v souvislosti s rostoucím počtem případů týkajících se otravy metylalkoholem před konzumací alkoholických nápojů, u kterých není jasný a zaručený původ.

„Podle zpráv médií už hygienikům po celé republice uložilo ministerstvem zdravotnictví, aby kontrolovali původ alkoholu v jídelnách a restauracích. Ministerstvo tím reaguje na množící se počet pacientů s otravou jedovatým metylalkoholem. Ministerstvo úkol časově nevymezuje. Opatření přijala i potravinářská inspekce, která do terénu vyslala všechny inspektory,“ dodala mluvčí kraje Jarošová. 

Fotogalerie

Experti na krizové řízení z Plzeňského kraje s hygieniky jednali o kontrolách v prodejnách s alkoholem | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz