Jsme televize vašeho kraje

Cestující v plzeňské MHD budou v každém voze pod dohledem bezpečnostních kamer

Plzeň, publikováno 10.07.2017, autor: Richard Beneš

Cestující v plzeňské MHD budou v každém voze pod dohledem bezpečnostních kamer | Autor: Plzen.eu

Speciální kamery sledující dění uvnitř vozů nainstalují postupně do svých autobusů, trolejbusů a tramvají Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). Cílem je zvýšit bezpečnost cestujících i zaměstnanců PMDP a působit tak zejména preventivně. Jde o jeden z desítek projektů konceptu Smart City Plzeň, na nichž už více než půl roku pracuje sedm expertních skupin. Projekty mají zjednodušovat a zpříjemňovat život obyvatelům Plzně, která je mezi českými městy průkopníkem konceptu Smart City. První kamery už mají za sebou zkušební provoz v některých vozech.

„Předpokládáme, že kamery budou mít zejména preventivní charakter, že se tedy výrazně omezí počet případů napadení, kapsářství a výtržnictví. Ve vozech bude vždy rozmístěno pět až osm kamer dle velikosti vozidla,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

Kamery budou lokálně nahrávat záznam na vnitřní SD kartu a nahrávky uloží na centrální městské úložiště vždy na konečné stanici, případně v depu, pomocí Wi-Fi připojení. Záznamy se tak z kamer dostanou na pult městské policie většinou s nejdéle půlhodinovým zpožděním. Do budoucna se počítá s online přenosem, kdy by bylo zajištěno přímé spojení s policií. „Již více než rok mají řidiči k dispozici nouzové tlačítko, po jehož stisknutí dojde k okamžitému přednostnímu volání na dispečink, kde se v systému zároveň automaticky zobrazí informace o vozidle. Policie tak dokáže v případě potřeby zasáhnout během minimální doby,“ doplnil Robert Houdek, koordinátor bezpečnosti PMDP.

„Na využití kamerového sledování uvnitř vozů má PMDP právní posudek. Záznamy nebudou v majetku firmy, bude je zpracovávat jen policie, vedle prevence tak budou samozřejmě sloužit také k vyšetřování případných incidentů. Garantovaná minimální doba uložení dat bude tři týdny,“ řekl dopravně-provozní ředitel PMDP Jiří Ptáček.

Náklady na instalaci kamer budou hrazeny v rámci vlastní investiční politiky PMDP, částka v předpokládané výši zhruba 20 milionů korun pokryje pořízení zařízení a jejich instalaci do stávajících vozů. Tato instalace se nebude týkat vozidel, kterým se blíží termín vyřazení z vozového parku. Nová vozidla budou mít ve veřejné soutěži požadavek na integrovaný kamerový systém jako součást palubního počítače. Náklady na provoz kamer jsou marginální. Jde hlavně o dobíjení při provozu vozu a o běžnou údržbu. Všechna vozidla by mohla být kamerami osazena během následujících dvou až tří let. Kamerový systém se skládá z odolných IP kamer, pro přenos videa využívají internet s rozlišením Full HD.

Fotogalerie

Cestující v plzeňské MHD budou v každém voze pod dohledem bezpečnostních kamer | Autor: Plzen.eu