Jsme televize vašeho kraje

Za ČSSD kandiduje na 11. místě radní Václav Koubík, moc sympatizantů nemá ani ve vlastní partaji

Plzeň, publikováno 12.09.2012, autor: Richard Beneš

Radní Václav Koubík rád prezentuje nové knižní publikace, které vydává Plzeňský kraj. Na snímku je s Alenou Svobodovou z odboru kultury a památkové péče | Autor: Richard Beneš

V pozici „Černého Petra,“ který nemá moc sympatizantů ani ve vlastní partaji, figuruje na 11. místě kandidátní listiny ČSSD pro krajské volby současný radní pro oblast kultury Václav Koubík. Během působení ve své funkci proslul špatnou komunikací se svými podřízenými, což vedlo k odchodu mnoha odborníků pracujících na odboru kultury a památkové péče. Žádným tajemstvím není na úřadu fakt, že si Koubík příliš nerozumí ani se svými stranickými kolegy. Ti naznačili, že v případě volebního úspěchu ČSSD by neměl nadále vykonávat Koubík funkci radního pro kulturu.

Oficiálně nikdo z krajského vedení ČSSD do médií proti Koubíkovi nic neřekne. Mimo záznam se však novináři dozví, že se radní Koubík nechová ve své funkci tak, jako jeho ostatní sociálnědemokratičtí kolegové. S jeho prací na úřadu není spokojenost. O chladných vztazích, které na kraji panují mezi Koubíkem a ostatními radními se mohli novináři přesvědčovat na vlastní oči i uši během mnoha tiskových konferencí po jednání rady. Velké části z nich se radní Koubík nezúčastnil, jeho nepřítomnost se stávala tradicí a také terčem mnoha vtípků ostatních členů rady, kteří na tuto skutečnost jízlivě poukazovali. Pokud se radní Koubík tiskové konference zúčastnil, novináři se od něho obvykle stejně nic nedozvěděli a postupem času jej začali z těchto důvodů naprosto ignorovat.

Do podvědomí veřejnosti se Koubík dostal především odvoláním Marcela Fišera z funkce uznávaného ředitele proslulé Galerie Klatovy/Klenová. Odejít musel i přes velmi dobré výsledky instituce. Záminkou k tomu bylo údajně špatné manažerské rozhodnutí v případě koupi mlýna v Horažďovicích, kam chtěla galerie umístit část sbírek. Sám Fišer byl ale přesvědčen, že důvodem k jeho vyhazovu byla veřejná podpora Koubíkova protikandidáta před volbami. Fišer tehdy jako člen ODS podporoval současného plzeňského primátora Martina Baxu (ODS), jenž byl před Koubíkem krajským radním pro kulturu. Vzájemné antipatie obou politiků jsou v Plzni velmi známé, naposledy to mezi nimi zajiskřilo na posledním jednání krajského zastupitelstva, kde Baxa uvedl, že jeho negativní názor na kolegu Koubíka se nemění. 

Po odvolání ředitele klatovské galerie Marcela Fišera čelil Koubík protestům a demonstracím. Proti likvidaci známého ředitele protestovali umělci i milovníci umění v celé ČR. I přesto na kraji pokračovaly personální změny. Po nátlaku odešel šéf odboru kultury Vladimír Líbal, který rovněž podporoval Martina Baxu. Úřad opustil i vedoucí oddělení památkové péče Pavel Jirásek a také bývalá vedoucí odboru kultury Vlasta Frouzová. Za výměny významných pracovníků na kultuře tehdy kritizovala svého stranického kolegu Koubíka i bývalá hejtmanka Milada Emmerová. Ta uvedla, že s personálními změnami zásadně nesouhlasí, ale nemůže s nimi nic dělat. Zároveň dodala, že s kolegou Koubíkem měla na úřadě několikrát vážnější konflikt.

Účastník demonstrace s letákem, který prezentuje Václava Koubíka jako likvidátora Galerie Klenová/Klatovy | Autor: Richard Beneš

Zatím naposledy dal o sobě radní Koubík pořádně slyšet letos v létě, když na okresní konferenci sociálních demokratů z Rokycanska nechal vyloučit sedm jejích členů za to, že před rokem a půl podepsali dopis kritizující poměry a nedemokratické praktiky ve vedení ČSSD na Rokycansku, kde je okresním místopředsedou právě Koubík. Krajské vedení ČSSD vyloučení sedmi nespokojenců, mezi nimiž je i starosta Rokycan Vladimír Šmolík, nebo bývalý místopředseda Sněmovny František Brožík, odmítlo posvětit. Všichni vyloučení se proti verdiktu odvolali a jejich případem se bude zabývat krajská konference ČSSD, která proběhne až v lednu příštího roku. Až do té doby budou mít rebelové členství pozastavené. Starosta Rokycan Šmolík zůstává na kandidátce ČSSD pro krajské volby na 17. místě.   

„Před volbami před osmi léty byl v Rokycanech stejný problém. Jsou tam dlouhodobě dvě skupiny, které spolu mají nějaké spory, ty se pak vyhrocují před volbami. Ty problémy vidím jako zástupné a malicherné. Řeší se tam záležitost, která je stará rok a půl. Nemyslím si, že patří k tradicím sociální demokracie, ukončovat členství za tento typ provinění. Apelovali jsme především na kolegu Josefa Bauma, který je předsedou okresu i na pana Koubíka. Bohužel ty vztahy jsou tam natolik vyhrocené, že to došlo až k ukončení a následnému pozastavení členství sedmi lidem,“ komentoval vyhrocenou situaci na Rokycansku krajský šéf ČSSD, hejtman Milan Chovanec.

„Mrzí mě, že o tom nerozhodovala celá členská základna, Rokycany mají 220 členů na papíru, ve skutečnosti ovšem o vyloučení zmíněných sedmi lidí rozhodlo pouhých 38 členů. Před necelým rokem jsme požádali ústředí strany, aby došlo k přeregistraci okresu Rokycany, protože jsou tam jistá závažná pochybení, která nejsou v žádném jiném okrese Plzeňského kraje. Existují tam důvodné obavy, že těch 220 lidí je jen papírový stav. Po diskusi s předsedou strany doufám, že dojde k rychlé přeregistraci rokycanského okresu a nastavení nových pravidel,“ dodal krajský předseda ČSSD Milan Chovanec. Celá ČSSD má v Plzeňském kraji přes 1100 lidí. Rokycanský okres má podezřele vysokou členskou základnu a patří k těm početnějším v regionu. Nelze vyloučit, že jsou tam černé duše.

Fotogalerie

Radní Václav Koubík rád prezentuje nové knižní publikace, které vydává Plzeňský kraj. Na snímku je s Alenou Svobodovou z odboru kultury a památkové péče | Autor: Richard Beneš
Václav Koubík se může pochlubit i vydáním katalogu svatebních míst v regionu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz
Účastník demonstrace s letákem, který prezentuje Václava Koubíka jako likvidátora Galerie Klenová/Klatovy | Autor: Richard Beneš