Jsme televize vašeho kraje

Úředníci magistrátu zakázali použití znaku města v naší karikatuře

Plzeň, publikováno 13.09.2012, autor: Richard Beneš

Znak města Plzně jsme z karikatury odstaranili

Úřední šiml z plzeňského magistrátu zase jednou pořádně zařehtal a tentokrát si došlápl na náš web Regionpodlupou.cz. Vedoucí odboru Archivu města Plzně Adam Skála nám v písemné stížnosti vytknul, že jsme na našich stránkách použili bez souhlasu Rady města Plzně znak města Plzně a dopustili se tak nerespektování Manuálu jednotného vizuálního stylu města Plzně. K našemu velkému překvapení jsme zjistili, že inkriminovaný znak města o velikosti necelých dvou centimetrů byl součástí dvou kreslených politických karikatur.

Autor karikatur znak použil v jednom případě tak, aby vedle vyobrazeného chrámu sv. Bartoloměje bylo zcela jasné, že v karikatuře, kde jsou ústředními postavami ministr financí Miroslav Kalousek a Marcela Krejsová, jde o město Plzeň. Karikatura však znak ani město nijak nehanobila a nezesměšňovala. Stejným způsobem byl znak použit i u druhé karikatury. Před úředníky neobstálo naše tvrzení, že karikatura je určitým uměleckým dílem a použitím znaku města tímto způsobem neporušujeme Manuál jednotného vizuálního stylu města Plzně.

Abychom se vyhnuli riziku postihu za zmíněný správní delikt, rozhodli jsme se znak z karikatury odstranit v duchu známého pořekadla o nažraném vlkovi. Naše čtenáře nyní necháme posoudit, zda jsme se použitím znaku města v karikatuře nějak provinili. Úředníkům odboru Archivu města Plzně děkujeme za jejich mravenčí práci a pečlivost, kterou věnují sledování našeho webu. Pevně věříme, že zůstanou i nadále našimi pozornými a věrnými čtenáři.   

U druhé karikatury jsme původně použili znak stejným způsobem. Nyní už je odstraněný

Na webových stránkách Plzně je uvedeno, že znak je cenným dědictvím města, konstantou, která zosobňuje identitu města a odráží jeho historii. Je užíván v komunikaci města jako instituce, k reprezentačním účelům města apod. Na jeho užití mají právo i občané města, nejde-li o užití ke komerčním účelům či propagaci jejich podnikatelské činnosti. Souhlas s užitím znaku jiným osobám nebo k propagačním účelům či propagaci podnikatelské činnosti uděluje Rada města Plzně. Žádost Radě města Plzně předkládá žadatel, spolu s plným popisem projektu a záměru užití znaku, prostřednictvím Archivu města Plzně. Vzhledem k procesním potřebám předložení žádosti je nutné žádost k Archivu města Plzně podávat nejpozději jeden měsíc před zasedáním Rady města Plzně.

Fotogalerie

Znak města Plzně jsme z karikatury odstaranili
U druhé karikatury jsme původně použili znak stejným způsobem. Nyní už je odstraněný