Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj chce revitalizovat unikátní oboru v Horšově, úpravy přijdou na desítky milionů

Plzeň, publikováno 15.07.2017, autor: Richard Beneš

Obora v Horšově | Autor: Marie Minarikova

Svoji zámeckou oboru v Horšově, kterou spravuje střední odborná škola a učiliště, chce revitalizovat Plzeňský kraj. Pracuje se na studii obnovy několikahektarové plochy, kterou chce mít kraj hotovou do konce letošního roku 2017. Veškeré úpravy včetně rybníků a kanálu od Jakuba Krčína přijdou na desítky milionů korun.

Kraj chce posílit turistický ruch v regionu. Podle Ivany Bartošové (KDU-ČSL), náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch, by bylo možné oboru propojit s dva kilometry vzdáleným státním hradem a zámkem Horšovský Týn, dále místním kapucínským klášterem a bývalou míčovnou, která patří městu a je rovněž nutné ji opravit. „Lidé teď jdou ze zámku a jedou pryč. Ale kousíček odtud je raně gotický kostel s unikátními freskami a přiléhá k němu unikátní a památkově chráněná obora,“ uvedla Ivana Bartošová. Navíc je tam kanál, který projektoval Jakub Krčín z Jelčan, jeden z nejznámějších rybníkářů. „Je to neznámé, a přitom úžasná deviza, která se musí otevřít turistům,“ doplnila náměstkyně hejtmana.

Obora na výjezdu z Horšovského Týna na Mariánské Lázně je přístupná, ale není upravená. Škola tam má statek a další část je volná jako obora s loukami a s barokním loveckým zámečkem Annaburg z roku 1744. „Když tam vstoupíte, je to malinký lednicko-valtický areál,“ popsala místo náměstkyně hejtmana. Turisté tam zatím jezdí jen na oběd do penzionu. Obora se soustavou rybníků byla založená na začátku 17. století, rybník je vyschlý. Na obnovu by se snažil kraj získat peníze z EU.

Fotogalerie

Obora v Horšově | Autor: Marie Minarikova