Jsme televize vašeho kraje

Porotci už vybírali v nové soutěži Dobrotu Karlovarského kraje, výsledky ale vyhlásí až v září

Plzeň, publikováno 17.07.2017, autor: Richard Beneš

Radní Karlovarského kraje Karel Jakobec hodnotí potraviny přihlášené do nové soutěže Dobrota Karlovarského kraje | Autor: KÚKK

Pětičlenná hodnotitelská komise vybírala v Karlových Varech z 82 přihlášených potravinářských a zemědělských výrobků od 18 místních producentů ty nejkvalitnější a nejchutnější v prvním ročníku soutěže Dobrota Karlovarského Kraje. Soutěžilo se celkem v pěti kategoriích, které zahrnovaly masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje a v neposlední řadě ovoce, zeleninu, medy a čaje. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 2. září v areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje na akci s názvem Loučení s prázdninami. Výherci získají certifikát, díky němuž mohou za předpokladu, že nezmění charakter oceněného výrobku, užívat neomezeně značku Dobrota Karlovarského kraje.

„Do soutěže se mohly přihlásit potravinářské a zemědělské výrobky vyprodukované nebo vyrobené v Karlovarském kraji, které pocházejí zejména z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musel tvořit minimálně sedmdesát procent, přičemž hlavní surovina musela být ze sta procent domácího původu,“ uvedl radní Karlovarského kraje pro oblast životního prostředí, zemědělství a energetiky Karel Jakobec (ODS).

V hodnotitelské komisi zasedli zástupci Karlovarského kraje, Krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státního zemědělského intervenčního fondu a Střední zemědělské školy Dalovice. Vedle chuti a vzhledu se u výrobků posuzovala také jejich společenská prospěšnost.

„Pokud spotřebitel kupuje potravinářské výrobky vyrobené v regionu, má jistotu, že maso je opravdu maso a jogurt obsahuje tolik ovoce, kolik má na etiketě. Rozhodně se nemusí tedy bát horší kvality zboží ve srovnání se stejným zbožím nakoupeným například v Německu. Nákupem českých potravin živíme navíc vlastní lidi a ne výrobce za hranicemi,“ přiblížil Zdeněk Perlinger, ředitel Střední zemědělské školy Dalovice, která hostila soutěž.

Karlovarský kraj se letos rozhodl vytvořit vlastní značku potravin vyrobených v regionu a vznikl tak titul Dobrota Karlovarského kraje. Ta bude konkurencí pro soutěž a značku „Regionální potravina Karlovarského kraje,“ kterou uděluje ministerstvo zemědělství už od roku 2011. Ministerstvo však pro letošní rok pověřilo realizací akce jinou firmu vybranou na základě výběrového řízení. Pořádání této tradiční ankety by tak již nezajišťovala Střední zemědělská škola v Dalovicích, jako tomu bylo v minulých letech.

„Proto kraj vytváří vlastní značku, pod níž mohou být místní výrobci prezentovaní. Dává nám to možnost mít svoje pravidla soutěže a více podpořit zdejší produkty. Certifikát regionální potraviny navíc získávali jen výherci v jedné z devíti kategorií. Druhou a třetí příčku pak ocenil přímo kraj, aby se našim výrobcům dostalo větší motivace a poděkování,“ vysvětlil krajský radní Karel Jakobec. Pro paralelní soutěž se kromě Karlovarského kraje rozhodli také na jihu Čech.

Fotogalerie

Radní Karlovarského kraje Karel Jakobec hodnotí potraviny přihlášené do nové soutěže Dobrota Karlovarského kraje | Autor: KÚKK