Jsme televize vašeho kraje

Černý den pro plavce, dva muži se utopili při koupání ve středu večer v okolí Plzně

Plzeň, publikováno 20.07.2017, autor: Richard Beneš

Záchranáři bojují o život muže, který se topil v Boleváku | Autor: TV ZAK

Černým dnem pro plavce by se dala označit středa, kdy se v podvečer utopili v okolí Plzně hned dva muži. První plavec zemřel po převozu do plzeňské fakultní nemocnice poté, co ho v bezvědomí vytáhli náhodní svědci z vody z Boleváku. Podruhé zasahovali záchranáři v zatopeném lomu v Hradci u Stoda, kde zmizel pod hladinou mladý plavec. Jeho tělo se podařilo objevit až pozdě večer.

Čtyřicetiletého muže bez známek života objevili plavci v Boleváku kolem půl šesté. „Viděl jsem jak na hladině plave tělo nějakého pána. Zjistil jsem že není při vědomí, vytáhli jsme s kamarády ven, byl modrý, udělali jsme co jsme mohli. Okamžitě jsme začali s jeho oživováním. Jedna paní mu dávala umělé dýchání. Domnívám se mohl být pod vodou asi 10 minut,“ uvedl Ludovít Žiga, který se společně s přáteli muže pokoušel zachránit. Na základě telefonátů od mnoha dalších svědků mezitím na břeh Boleváku dorazili záchranáři společně s policisty a okamžitě zahájili resuscitaci. Použili také přístroj pro automatickou srdeční masáž LUCAS.

V resuscitaci muže, který byl v kritickém stavu, pokračovali záchranáři i při transportu do nedaleké fakultní nemocnice. „Pacient byl v bezprostředním ohrožení života,“ potvrdil mluvčí záchranné služby Martin Brejcha. Bohužel krátce po převozu do nemocnice muž zemřel i přes poskytnutou laickou i odbornou pomoc.

Dvě hodiny po záchranné akci u Boleváku vyjížděli záchranáři do lomu v Hradci u Stoda. Měli nahlášeno, že pod hladinou náhle zmizel osmnáctiletý muž, kterému při plavání došly síly a už se nedokázal vrátit ke břehu. Ještě před příjezdem záchranářů se marně snažil mladíka najít pod vodou jeho kamarád. To se však nepodařilo ani jemu a nejdříve ani profesionálům. Nad lomem dokonce kroužil vrtulník s připraveným lezcem a pátral po muži z výšky. Tělo utonulého mladíka našli po dvou hodinách při spolupráci s hasiči až přivolaní policejní potápěči. Okolnosti úmrtí obou plavců teď vyšetřuje policie.

Fotogalerie

Záchranáři bojují o život muže, který se topil v Boleváku | Autor: TV ZAK