Jsme televize vašeho kraje

V Klatovské nemocnici stoupá počet novorozenců, za první pololetí hlásí porodnice 389 dětí

Plzeň, publikováno 20.07.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Porodnice Klatovské nemocnice může mít na konci roku opět vyšší počet porodů než loni. Napovídá tomu statistika prvního pololetí. Od 1. ledna do 30. června 2017 se v Klatovech narodilo 389 dětí. Ve stejném období předešlého roku to bylo 336, tedy zhruba o 50 méně. Za celý loňský rok porodnice pomohla na svět 775 novorozencům. Letos se očekává, že by počet porodů mohl přesáhnout hranici osmi stovek. Druhá polovina roku bývá totiž v této statistice „úrodnější.“

Vůbec nejúspěšnějším dnem prvního půl roku byl 29. červen. „V jeden den u nás přišlo na svět devět miminek a shodou okolností to všechno byly holčičky,“ uvedla vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Markéta Burešová. V Klatovech mohou v jednu chvíli rodit najednou až čtyři ženy. „To se ale zatím ještě nikdy nestalo. Maminky vůbec nemusí mít strach, že by nárůst porodů mohl znamenat zhoršený komfort,“ doplňuje Markéta Burešová.

Zajímavostí letošních pololetních statistik je také skutečnost, že se v Klatovech nenarodila žádná dvojčata. Přitom loni v prvních šesti měsících přišla na svět dvojčata hned ve třech případech.

Proti loňsku se také změnila statistika nejčastějších jmen. U chlapců loni jasně vítězili Jan a Jakub. Letos se přitom o nejčastější chlapecké jméno zatím přetahuje Jakub s Matyášem, který loni nebyl ani mezi prvními pěti. Po nich následují Tomáš, Vojtěch, David nebo Tobiáš. A zatímco dívčím jménům loni dominovala s velkým náskokem Eliška před Annou, Terezou a Marií, tak letos Eliškám pohodlně sekundují Emy nebo Emmy. S mírnou ztrátou za nimi jsou Anna, Adéla a Viktorie.

Nárůst výkonnosti je v klatovské porodnici patrný od roku 2013, kdy se gynekologicko-porodnické oddělení přestěhovalo do nových prostor a primářem se stal Bohumil Kuneš. „Kromě porodů ale roste i počet gynekologických operací. V roce 2012 provedli gynekologové velkých operací 872. Letos se tomuto číslu přiblížili už v polovině roku. Konkrétně to bylo bez započtení císařských řezů 813 velkých gynekologických operací,“ uvedl Jiří Kokoška, mluvčí společnosti Nemocnice Plzeňského kraje.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: TV ZAK