Jsme televize vašeho kraje

Pacienti psychiatrické nemocnice vystavují své obrazy v dobřanské galaerii

Plzeň, publikováno 28.07.2017, autor: Richard Beneš

Vernisáž výstavy obrazů pacientů Psychiatrické nemocnice Dobřany | Autor: MKS Dobřany

Dvě desítky obrazů současných i bývalých pacientů Psychiatrické nemocnice (PN) v Dobřanech jsou od pátku k vidění v dobřanské galerii na náměstí T.G.M. Výstava je druhou aktivitou nově budované spolupráce mezi Psychiatrickou nemocnicí a městem Dobřany. Tou první je péče o zeleň, kdy město využívá bohatých zkušeností pracovníků Psychiatrické nemocnice. V květnu vytvořili jako premiérový společný projekt „Záhon porozumění“ u kruhového objezdu na třídě 1. máje.

„Obdobná výstava je v naší galerii poprvé a mám z této spolupráce velikou radost. To, že má někdo problémy a musí se s nimi léčit, nemusí nutně znamenat, že má sedět v koutě a nic nedělat. Mezi pacienty jsou akademičtí malíři i lidé, kteří se této činnosti začali věnovat až při léčení v rámci arteterapie a rozhodně to neznamená, že jsou v malování horší. Vystavované práce jsou průřezem technik a stylů a máme tu jen část toho, co v ateliérech PN vzniká,“ říká ředitelka Městského kulturního střediska Dobřany Jaroslava Umnerová.

Arteterapie je součást léčebné pedagogiky zaměřená na léčení prostřednictvím obrazu a výtvarných aktivit a v PN Dobřany patří již řadu let mezi komplementární formy léčby zejména pro pacienty s diagnózami poruch nálad, psychóz, poruch osobnosti, závislostmi a dalšími. Své místo má i na dětském oddělení. Klienti mají k individuální a skupinové arteterapii k dispozici moderní ateliér.

Fotogalerie

Vernisáž výstavy obrazů pacientů Psychiatrické nemocnice Dobřany | Autor: MKS Dobřany