Jsme televize vašeho kraje

Většina přírodních koupališť v Plzeňském kraji hlásí před víkendem čistou vodu

Plzeň, publikováno 28.07.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Dobrá zpráva pro všechny milovníky koupání! Před nadcházejícím slunečným víkendem, následovanými tropickými dny, má většina přírodních a venkovních koupališť v Plzeňském kraji čistou vodu. Tradičně nevhodná ke koupání je voda v plzeňské nádrži České údolí, v rybníku Valcha na Klatovsku a také na přehradě Hracholusky u silničního mostu. Informovala o tom krajská hygienická stanice a také hydrobiolog Povodí Vltavy Jindřich Duras.

V přehradní nádrži Hracholusky je u hráze průhlednost kolem tří metrů, vodní květ je tam nepatrný a podle Durase nepředstavuje pro nikoho žádný zdravotní problém. Na Radosti je průhlednost dva metry a sinice už se tam začínají objevovat. U silničního mostu je průhlednost jeden metr a výskyt sinic je tam už relativně vysoký. Koupání je tam na hraně. V oblasti Butova a Vranova je průhlednost vody v přehradě sice jen půl metru, ale sinice tam nejsou, uvedl. Teplota vody na Hracholuskách je 21 až 22 stupňů Celsia.

Průhlednost vody v plzeňském jezírku Košutka je kolem dvou metrů, bez sinic a voda je vodná ke koupání. Velmi dobrá situace je Ve Velkém Boleveckém rybníku v Plzni se průhlednost vyody pohybuje kolem čtyř metrů. „Intenzivně se kosí vodní rostliny, takže je to ke koupání v pohodě, teplota vody je zhruba 22 stupňů, ale po oteplení se zase rychle prohřeje,“ uvedl Duras. Ostatní rybníky bolevecké soustavy jsou bez sinic. Voda je ke koupání vhodná všude. Výbornou kvalitu si trvale udržuje Kamenný rybník. Šídlovský rybník má slabý zelený vegetační zákal. S příchodem tropických dní se může ovšem situace s kvalitou vody velmi rychle zhoršit.

Na plzeňské přehradě České údolí je průhlednost kolem půl metru a je tam tradičně hustý vegetační zákal a množství sinic, které sice zatím ještě nekvetou ale koupání v této nádrži se rozhodně nedoporučuje. Výborná kvalita vody je podle hygieniků na koupalištích v Blovicích i v Dobřanech na Plzeňsku. Koupání bez obav si mohou návštěvníci užít také ve všech koupalištích na Tachovsku, Domažlicku i v Rokycanech. Dobře se dá stále koupat i v rybníku Hnačov na Klatovsku, kde byly v minulých letech v této době vždy problémy se sinicemi.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: TV ZAK