Jsme televize vašeho kraje

Referendum o OC Corso při krajských volbách nebude, zastupitelé návrh nepodpořili

Plzeň, publikováno 17.09.2012, autor: Richard Beneš

Mluvčí přípravného výboru referenda Martin Marek krátce před hlasováním zastupitelů sršel ještě optimismem. Po hlasování uvedl, že na verdikt zastupitelstva podají žalobu | Autor: Richard Beneš

Referendum, které mělo rozhodnout o osudu stavby OC Corso na Americké třídě v Plzni, se v době nadcházejících krajských voleb neuskuteční. Zastupitelé města v pondělí na mimořádném jednání zastupitelstva neschválili ani jednu ze dvou možných variant referenda. Rozladění členové přípravného výboru referenda bezprostředně po hlasování uvedli, že so obrátí na soud a podají správní žalobu proti postupu města.

V úvodu jednání zastupitelstva nastínil primátor Martin Baxa (ODS) možnosti, o kterých měli později zastupitelé hlasovat. První možností bylo vyhlášení referenda ve stejné podobě, jak jej předložili členové přípravného výboru. Jejich návrh obsahoval dvě otázky. V první se měli lidé vyjádřit, zda souhlasí s tím, aby město Plzeň podniklo veškeré kroky, aby zabránilo výstavbě obřího obchodního centra. Ve druhé otázce se měla veřejnost vyjádřit, zda souhlasí s tím, aby zastupitelstvo schválilo změnu územního plánu v místě bývalého DK Inwest na park.

Druhým návrhem, o kterém mohli zastupitelé hlasovat, bylo vyhlášení referenda, které by obsahovalo pouze první otázku. Primátor Baxa uvedl, že podle právních rozporů odborníků je druhá otázka nepřípustná a nelze o ní hlasovat. Ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) opět zdůraznil, že pokud by lidé v referendu prostřednictvím druhé otázky odmítli stavbu OC Corso a přáli si plochu změnit na park, muselo by město zaplatit společnosti Amádeus Plzeň náhradu škody minimálně ve výši 4,4 miliardy korun.

Samotnému hlasování o možné podobě referenda předcházela bouřlivá diskuse zastupitelů. „Byl by to zločin, měnit územní plán města, to území má samozřejmě nějakou cenu, ale není to hodnota za každou cenu. Můžeme s investorem jednat a můžeme ho trápit s konečnou podobou objektu,“ nastínil současné možnosti města v celé kauze zastupitel Marcel Hájek (Občané.cz).

„Nemohu zvednout ruku pro něco, na co město nemá peníze. Slibu zastupitele si cením více, nechci toto město přivést ke krachu. Občané při podepisování petice pro vyhlášení referenda nevěděli, že zmaření investice může přinést takové následky. Já pro referendum hlasovat nebudu,“ uvedl zastupitel Petr Osvald (ČSSD). Klub zastupitelů ODS podpořil návrh primátora, který chtěl dosáhnout referenda s jednou otázkou. Ani hlasy zastupitelů ODS však na vyhlášení referenda ve zmíněné podobě nestačily.

„Minimálně v té první otázce rozhodne o vyhlášení referenda soud. Dnes je jasné, že se nestihnou krajské volby, které budou 12. A 13. října. Dnešní den byl posledním termínem, kdy se mohlo referendum vyhlásit tak, aby se mohlo konat jako součást krajských voleb. Náš postup je jednoznačný, zastupitelstvo nerozhodlo ani o jedné otázce, my se obrátíme na soud a podáme na rozhodnutí zastupitelů správní žalobu. Výrazně se celá věc zjednodušila, protože nyní o všem rozhodne soud,“ uvedl mluvčí přípravného výboru referenda Martin Marek. „Neuvěřitelný se nám zdá především postoj zastupitelů ČSSD, která má ve svém programu referendum a její zastupitelé hlasovali proti návrhu, který si vyžádali občané města Plzně.    

„Dnešní hlasování zastupitelů považuji za zodpovědný výsledek. Během jednání padl jeden důležitý argument, dnešní zastupitelé byli postaveni před okamžik, kdy mohli město neskutečně zadlužit na spoustu let dopředu a téměř zbytečně. Znovu zdůrazňuji, že společnost Amádeus Plzeň chce stavět obchodní centrum, nechce se soudit a nemá zájem o vyplácení náhrady nějaké škody,“ reagoval na výsledky hlasování zástupce investora Jan Petřík. 

Fotogalerie

Mluvčí přípravného výboru referenda Martin Marek krátce před hlasováním zastupitelů sršel ještě optimismem. Po hlasování uvedl, že na verdikt zastupitelstva podají žalobu | Autor: Richard Beneš