Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj chystá v říjnu další výzvu na kotlíkovou dotaci, ve hře je 230 milionů

Plzeň, publikováno 30.07.2017, autor: Richard Beneš

Kouřící komíny by měly postupně mizet i díky kotlíkové dotaci | Autor: TV ZAK

Zájemci o příspěvek na výměnu starého neekologického vytápění mají další šanci. Plzeňský kraj má na projekt oblíbené kotlíkové dotace připraveno 230 milionů korun. Registrace o dotaci začne kraj přijímat od 30. října a lidé si mohou zažádat až do 31. ledna 2018 nebo do vyčerpání peněz. Hejtmanství předpokládá, že si staré kotle na tuhá paliva vymění za ekologičtější zařízení dalších zhruba 2400 majitelů rodinných domů. Přijetí dotace z evropského operačního programu Životní prostředí schválili radní kraje.

„Žádosti se podávají elektronicky prostřednictvím aplikace eDotace. Už nyní si mohou zájemci v aplikaci zřídit uživatelský účet,“ informovala vedoucí oddělení vnějších vztahů Šárka Stará. Kraj uspořádá spolu se Státním fondem životního prostředí 16 seminářů pro občany, které začnou 5. září ve Stříbře a skončí 18. října v Klatovech. Budou se konat ve Stodě, Domažlicích, Rokycanech, Nýřanech, Sušici, Horšovském Týně, Tachově, Plzni, Blovicích, Nepomuku, Kralovicích, Přešticích, Dobřanech a v Horažďovicích.

V minulosti už kraj rozdělil 254 milionů korun na kotlíkovou dotaci a úředníci schválili 2149 žádostí na výměnu kotlů. Největší zájem měli lidé o tepelná čerpadla, která tvořila 38 procent všech žádostí. Následovaly kombinované kotle na uhlí a biomasu (26 procent), kotle na uhlí (14 procent), plynové kotle (12 procent) a kotlů na biomasu byla desetina. Zájemci mohou díky dotaci získat až 85 nákladů na pořízení nového kotle, maximální výše příspěvku je 150 tisíc korun. Kraj by chtěl prostřednictvím evropské dotace vyměnit do konce roku 2019 až 2412 kotlů.

Do roku 2020 bude vyhlášena ještě jedna vlna kotlíkových dotací. Za šest let by mohli obyvatelé Plzeňského kraje ve třech vlnách vyměnit asi šest tisíc starých kotlů. Před spuštěním dotačního programu jich bylo v kraji kolem 40 tisíc. Do všech krajů půjde na výměnu kotlů asi devět miliard korun. Ministerstvo životního prostředí chce do roku 2020 vyměnit v celé republice až 100 tisíc nevyhovujících kotlů, což představuje asi čtvrtinu.

Fotogalerie

Kouřící komíny by měly postupně mizet i díky kotlíkové dotaci | Autor: TV ZAK