Jsme televize vašeho kraje

Český turista se zřítil ze skály na šumavském Ostrém, jeho záchranu zajistily dva vrtulníky

Plzeň, publikováno 31.07.2017, autor: Richard Beneš

Takto vypadala záchranná akce na vrcholku Ostrého | Autor: Horská služba Šumava

Hned dva vrtulníky letecké záchranné služby zasahovaly v neděli při záchraně čtyřicetiletého českého turisty, který se zřítil ze skály na vrcholku hraniční hory Ostrý na Šumavě. Při pádu utrpěl vážná zranění. Turistu nejprve vyzvedl z nepřístupného terénu vrtulník české armádní letecké záchranky. Následně ho převzali do své péče němečtí záchranáři, kteří ho vrtulníkem německé záchranky transportovali do nemocnice v Regensburgu. Náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura označil neobvyklý transport českého turisty do německé nemocnice jako nejefektivnější řešení pro záchranu jeho života v danou chvíli.

„Dostali výzvu ve 14.15 hodin od dispečinku Policie ČR, kterou původně kontaktovala policie z Bavorska. Přítelkyně zraněného oznámila, že muž spadl z výšky asi pěti metrů těsně pod vrcholem hory Ostrý,“ uvedl k záchranné akci zasahující člen horské služby Martin Kocum. Vzhledem k lokalitě, která se nachází na hranici s Německem, nehodu řešila i německá horská služba Bergvacht Bayern. „Z naší stanice je to na místo asi 20 kilometrů a poslední tři kilometry bez možnosti využít terénní techniku. Proto jsme museli potřebné vybavení dopravit ke zraněnému pěšky,“ uvedl Kocum.

V okamžiku, kdy čeští záchranáři dorazili, byli už na místě kolegové z Bavorska. Společně muže vyšetřili a zjistili, že si kromě dalších poranění pravděpodobně zranil i páteř. Po konzultacích proto přivolali armádní vrtulník letecké záchranné služby z Líní u Plzně. Vrtulník po příletu nad místo nehody naložil turistu pomocí jeřábu na palubu. Následně ho transportoval nejprve do německého Lamu. Tam jej posádka předala bavorské záchranné službě, která se zraněným odletěla tentokrát v německém vrtulníku k dalšímu ošetření do nemocnice v Regensburgu.

„Vzhledem k akutnosti a vzdálenostem se ukázalo jako efektivnější muže převézt do Německa. Takto máme nastavenu přeshraniční spolupráci, a musím říci, že stále funguje ke spokojenosti nás i německých kolegů,“ sdělil náčelník horské služby Michal Janďura.

Fotogalerie

Záchrana zraněného vrtulníkem z nepřístupného terénu - ilustrační foto | Autor: TV ZAK
Záchrana zraněného vrtulníkem z nepřístupného terénu - ilustrační foto | Autor: TV ZAK
Takto vypadala záchranná akce na vrcholku Ostrého | Autor: Horská služba Šumava