Jsme televize vašeho kraje

Novela zákona o zaměstnanosti by se mohla stát bičem na pracovní agentury

Plzeň, publikováno 01.08.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Bičem na pracovní agentury by se mohla stát novela zákona o zaměstnanosti, která právě nabyla účinnosti. Zpřísňuje pravidla agenturního zaměstnávání, umožní mimo jiné postih skrytého zaměstnávání a agenturám ukládá mimo jiné povinnost zaplatit půlmilionovou kauci, pokud budou chtít nabízet své služby.

„Jde nám zejména o to, aby zprostředkování zaměstnání prováděly seriózní agentury práce, které mají potřebné zázemí a splňují určité standardy. Proto budou muset agentury, a to i ty, které už povolení k agenturnímu zaměstnávání mají, složit kauci ve výši 500 tisíc korun. Agenturní zaměstnanci také už nesmí mít nižší platy a horší pracovní podmínky v porovnání s běžnými zaměstnanci,“ uvedl náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek.

Kauce má eliminovat účelové zakládání agentur práce, jejichž prostřednictvím se obcházejí zákony v oblasti zdravotního pojištění a sociálního zabezpečení. Agentura práce a firma, která využívá její služby, musí zabezpečit, aby pracovní a mzdové podmínky agenturního zaměstnance nebyly horší než u kmenového zaměstnance.

Novela dále zavádí definici zastřeného zprostředkování zaměstnání tedy zajišťování pracovních sil bez respektování zákonných podmínek. Za to bude nově hrozit pokuta až pět milionů korun. Nová úprava má také odstranit nedodržování zásady srovnatelných mzdových a pracovních podmínek dočasně přidělovaného zaměstnance. Zabránit by měla také obcházení odvodů na sociální a zdravotní pojištění a záloh na daň z příjmu.

Novela také zvýší sankce za pochybení agentur. Od změn si ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje to, že na trh budou vstupovat pouze agentury, které mají odpovídající zázemí a jsou schopny zaručit minimální účetní a provozní standardy včetně materiálního vybavení.

V České republice funguje kolem dvou tisíc pracovních agentur, což je naprosto neúnosná situace. Některé zanikají a místo nich vznikají další. Na tuto skutečnost upozorňoval i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Terčem kritiky byly i špatné pracovní podmínky agenturních zaměstnanců a jejich nízké mzdy. Ministr poukazoval i na to, že se agentury nijak dál nestarají o své zaměstnace, kteří pak páchají trestnou činnost. „Chceme, aby o cizince bylo postaráno i v době, kdy má osmihodinové volno, aby nechodil jen po barech,“ uvedl před časem Chovanec na konferenci v Plzni, která se zabývala problematikou agenturního zaměstnávání.

Počet pracovníků, které si firmy pronajímají od agentur práce, se za posledních pět let zvýšil o téměř dvě třetiny. Zatímco v roce 2011 agentury poslaly podnikům 171 800 lidí, loni to bylo přes 277 tisíc osob. Agentury často do firem posílají cizince na práci, o kterou čeští občané nestojí. Podle Asociace pracovních agentur se v ČR kromě čtvrt milionu legálně zaměstnaných agenturních zaměstnanců pohybuje minimálně stejný počet nelegálních pracovníků.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: TV ZAK