Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Oxidem uhelnatým se v Plzni a v Chebu otrávilo ve stejnou dobu pět lidí

Plzeň, publikováno 02.08.2017, autor: Richard Beneš

U případu otrávené rodiny zasahovalo několik vozidel záchranné služby | Autor: HZSPK

S podezřením na otravu z jídla vyjížděli v úterý večer záchranáři k nahlášenému případu do ulice Zikmunda Wintera v Plzni. Na místě se měla nacházet žena a její dva vnuci. Všem se udělalo špatně poté, co snědli k večeři polévku, trpěli slabostí a zvraceli. Záchranáři předpokládali, že se mohla trojice otrávit například po požití jedovatých hub. Okamžitě po příjezdu na místo se však ukázalo, že vážné zdravotní problémy způsobila intoxikace oxidem uhelnatým. Naprosto stejný případ řešili ve stejnou dobu i záchranáři v Chebu. Sousedé tam našli na chodbě domu dvě malé děti, které tvrdily, že je jejich maminka mrtvá. V koupelně bytu pak záchranáři našli ležet v bezvědomí ženu i jejího partnera. Oba se také přiotrávili oxidem uhelnatým.

„Při vstupu záchranářů do budovy totiž začal pípat detektor CO, kterým je vybavena každá naše výjezdová skupina. Vzhledem k závažnosti situace jsme ihned přivolali i hasiče,“ uvedl mluvčí záchranné služby Martin Brejcha. Trojice se nacházela v místnosti s nahromaděným jedovatým plynem. Tento neviditelný zabiják bez zápachu unikal z vadné karmy.

Záchranáři okamžitě evakuovali ze zamořené místnosti pětapadesátiletou ženu i její dva vnuky ve věku šest a osm let. Nejmenší chlapeček při transportu z objektu zkolaboval. „Po ošetření na místě jsme ženu transportovali do nemocnice na oddělení emergency, obě děti pak na dětskou kliniku do fakultní nemocnice,“ řekl mluvčí Brejcha.

Oxid uhelnatý (CO), se uvolňuje při spalování paliv. Je jedovatý, neviditelný, bez zápachu a proto je velmi obtížně zjistitelný lidskými smysly. Váže se na hemoglobin v krvi místo kyslíku a vzniká karboxyhemoglobin. Dochází postupně k bolestem hlavy, slabosti, zvracení, poruchám vědomí, křečím, zástavě dechu a oběhu.

 „Každá naše výjezdová skupina a inspektor provozu mají v základní výbavě detektor CO, takže je možné otravu tímto neviditelným a životu nebezpečným plynem rychle zaregistrovat a zachránit postižené osoby a také uchránit zasahující personál. Naše monitory také umí u pacientů monitorovat hladinu karboxyHb,“ upřesnil Robin Šín ze záchranné služby Plzeňského kraje.

Celý případ má relativně dobrý konec, otrava naštěstí nebyl vážná. Oba chlapce lékaři propustili z nemocnice už ve středu, žena by měla jít domů o den později. Policie bude ovšem celou záležitost velmi pečlivě prověřovat. Rodina si totiž nechala před 14 dny udělat revizi spalinových cest i samotného komína. Nelze proto vyloučit pochybení revizního technika.

V Chebu vyjížděli záchranáři do akce na adresu do ulice Obětí nacismu. „V koupelně jednoho z bytů nalezli na zemi ležet osmatřicetiletou ženu a sedmačtyřicetiletého muže v bezvládném stavu. Poté co zjistili, že jsou zachovány životní funkce, začali poskytovat první pomoc a na místo přivolali lékaře. V koupelně bytu byla zjištěna přítomnost oxidu uhelnatého, což hlásilo čidlo. Po tomto zjištění, policisté okamžitě evakuovali osoby z koupelny a celý byt začali odvětrávat,“ popsal událost mluvčí policie Daniel Dvořák.

Po příjezdu hasičů na místo, byla naměřena hodnota oxidu uhelnatého překračující smrtelnou dávku pro člověka. Záchranáři převezli dvojici k ošetření do nemocnice v Chebu. Na místě se policisté postarali i o dvě děti, které zůstaly v bytě u oznamovatelky události. Přivolali pracovnici Odboru sociálněprávní ochrany dětí a mládeže, aby se dětem věnovala a učinila další opatření. Rovněž i děti vyšetřil lékař, který zjistil, že jsou v pořádku. Následně policisté kontaktovali další příbuzné matky, kteří si děti převzali k sobě do péče. Také okolnosti tohoto případu vyšetřují kriminalisté z Chebu.

Fotogalerie

U případu otrávené rodiny zasahovalo několik vozidel záchranné služby | Autor: HZSPK
U případu otrávené rodiny zasahovalo několik vozidel záchranné služby | Autor: ZZSPK