Jsme televize vašeho kraje

Kominíci radí: Větrejte v těchto horkých dnech co nejvíce v místnostech s plynovou karmou

Plzeň, publikováno 03.08.2017, autor: Richard Beneš

Nevětraná koupelna s plynovou karmou se může v těchto horkých letních dnech stát smrtelnou pastí | Autor: Archiv

Na dva aktuální případy otravy oxidem uhelnatým v Plzeňském a Karlovarském kraji v těchto horkých letních dnech reaguje Společenstvo kominíků České republiky několika radami, které mohou lidem zachránit život. Plynem se na západě Čech přiotrávilo už pět lidí a jen díky rychlé akci záchranářů nikdo z nich nepřišel o život. Kominíci upozorňují na to, že nebezpečí se skrývá nejen v samotném spotřebiči paliv, ale i ve spalinové cestě. A přispívají k tomu i aktuální vysoké teploty vzduchu.

„Přirozený komínový tah je založen na principu stoupání teplého vzduchu komínem. Čím vyšší je přitom rozdíl mezi teplotou komína a teplotou spalin, tím vyšší je komínový tah. Pokud se však do střechy a nadstřešní části komínu celý den opírá tropické sluneční záření, může dojít k tomu, že komín se nahoře ucpe horkým vzduchem a komínový efekt nevznikne. Obyvatelé se v takovém případě mohou velice rychle ocitnout v ohrožení života. K otravě pak může dojít i v řádu minut,“ říká prezident Společenstva kominíků ČR Jaroslav Schön.

Vysoký počet otrav v Plzni na Karlovarsku a také v Praze pravděpodobně souvisí především se skutečností, že největší nebezpečí hrozí od plynových spotřebičů, jejichž spaliny jsou bez barvy a zápachu. Pokud tedy bude vlna teplého počasí pokračovat, lze předpokládat problémy především v plynofikovaných obcích. Riziko je samozřejmě spojeno i se spotřebiči na pevná paliva, jejich spaliny se však mohou projevit viditelným kouřem a zápachem, takže obyvatelé mají šanci uvědomit si, kolik uhodilo.

Akutní prevence otravy je podle expertů velice jednoduchá. Stačí v místnostech se spotřebičem pravidelně a vydatně větrat. Dostatek čerstvého vzduchu totiž minimalizuje produkci oxidu uhelnatého. Toto pravidlo platí obzvláště v malých koupelnách se spotřebičem paliv. Neméně důležitým aspektem je však funkční spalinová cesta. V této souvislosti Společenstvo kominíků vřele doporučuje objednat právě v tomto období pravidelný servis spalinové cesty spočívající v kontrole a čištění.

Správnou funkci spotřebičů na zemní plyn lze ověřit i okem laika. Plamen by měl mít ostře modrofialové ohraničení. Pokud se změní na žlutý, vyplatí se neprodleně volat odbornou pomoc. Únik spalin do koupelny prozradí také jejich vlhkost, která se nejčastěji a nejrychleji projeví tak, že zkondenzuje na studenějším povrchu, například na zrcadle nebo na okně. „Pokud na něco podobného ve své koupelně narazíte, je nutné koupelnu ihned opustit a začít intenzivně větrat. Dalším krokem je potom zavolat si odborníka, kominíka,“ uzavírá Jaroslav Schön.

Fotogalerie

Nevětraná koupelna s plynovou karmou se může v těchto horkých letních dnech stát smrtelnou pastí | Autor: Archiv