Jsme televize vašeho kraje

Nepomuk otevřel nový komunitní dům pro seniory v objektu zkrachovalého hotelu

Nepomuk, publikováno 05.08.2017, autor: Richard Beneš

U slavnostního otevření Komunitního domu pro seniory nechyběla ani ministryně Karla Šlechtová | Autor: MMR ČR

Nový Komunitní dům pro seniory mají v Nepomuku na jižním Plzeňsku. Jeho výstavbu podpořilo ministerstvo pro místní rozvoj dotací ve výši 10,2 milionu korun. Celkové náklady na výstavbu činily 20,54 milionu korun. Deset milionů šlo z prostředků města Nepomuk a jedná se o letošní největší investici města. V třípatrové budově se nachází celkem 17 bytů. Komunitní dům seniorů v Nepomuku vznikl přestavbou zkrachovalého hotelu ve Dvorci. Velikost sedmnácti nových bytů se pohybuje od 33 do 44 metrů čtverečních. V budově byl také vybudován výtah a kompletně se upravilo podkroví. U slavnostního otevření nechyběla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Třípatrovou budovu bývalého hotelu u nádraží získal na začátku 90. let soukromník v malé privatizaci, který brzy zkrachoval. Město objekt koupilo před zhruba 15 lety a kolem roku 2005 tam chtělo obnovit komerční penzion. Nepovedlo se mu zajistit žádné spolufinancování a od záměrů proto upustilo. Až později se naskytla příležitost udělat v objektu komunitní dům seniorů a podařilo se získat potřebnou dotaci.

Dům je městský a senioři budou platit regulované nájemné 57 Kč/m2/měsíc a k tomu energie a služby jako úklid společných prostor. Zájemce nesmí vlastnit žádnou nemovitost, tedy ani chatu, a musí mu být přes 60 let. Do domova bude zajíždět městská pečovatelská služba. Součástí objektu je také rekonstruovaný sál pro 400 lidí, který se otevřel veřejnosti koncem května. Sál opravilo město vlastními prostředky. Nový prostor je kapacitně srovnatelný se sokolovnou. Ve městě je potom ještě sál ve Švejk restaurantu. Radnice dále opravuje sousední restauraci. Obojí bude sloužit jak lidem žijícím v komunitním domě, tak široké veřejnosti.

„Stárnutí obyvatelstva mimo jiné logicky vyvolává potřebu vyššího počtu bytů, které by odpovídaly specifickým nárokům seniorů. Zároveň se tím také odlehčí tlaku na pobytové sociální služby. Ve výstavbě podobných zařízení je proto nutné pokračovat a já věřím, že nám to nakonec rozpočet pro příští rok umožní. Z tohoto projektu v Nepomuku jsem nadšena. Je to ukázka správného využití naší dotace,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

V roce 2016 bylo s pomocí dotace ve výši 198 milionů v podprogramu Podporované byty postaveno 334 bytů v komunitních domech seniorů, v roce 2017 bylo již schváleno poskytnutí dotace ve výši 96 milionů korun.

Fotogalerie

U slavnostního otevření Komunitního domu pro seniory nechyběla ani ministryně Karla Šlechtová | Autor: MMR ČR
Takto vypadal komunitní dům krátce před dokončením | Autor: Archiv