Jsme televize vašeho kraje

Karlovarský kraj chce udržet ve svých nemocnicích nelékařský personál, zaměstnancům zvýší plat

Plzeň, publikováno 25.08.2017, autor: Richard Beneš

Karlovarská krajská nemocnice - ilustrační foto | Autor: Archiv

Zdravotní sestry pracující ve směnném provozu na lůžkovém oddělení mají dostat podle nařízení vlády s platností od 1. července o 2000 korun více. V Karlovarském kraji se to týká 49 zdravotnických zařízení, které si mohou prostřednictvím hejtmanství zažádat o dotaci na toto navýšení platů.

„Co se týká Karlovarské krajské nemocnice tedy nemocnic v Karlových Varech a v Chebu, tak se dotace z ministerstva zdravotnictví, tedy 2000 korun měsíčně, týká zhruba 40 procent nelékařského zdravotního personálu, jedná se především o sestřičky. My se domníváme, že by bylo nefér, aby těch zbylých 60 procent tento příplatek nedostalo,“ řekl Jan Bureš, radní Karlovarského kraje pro oblast zdravotnictví.

Rada kraje proto vyzvala představenstvo nemocnice, aby zmíněnou částku dala i zbývajícím 60 procentům nelékařského personálu. „Chceme, aby vyšší plat dostaly i zdravotní sestry, které pracují v nemocnicích na ambulancích, v laboratořích, staniční sestry, vrchní sestry. My si v žádném případě nemůžeme dovolit, aby dvoutisícové přidání přineslo to, že nám některé kvalifikované a velmi dobré zdravotní sestry z té nemocnice odejdou,“ prohlásila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Kraj se na tomto zvýšené platů bude ze svého rozpočtu spolupodílet částkou šest milionů korun.

„Vzhledem k tomu, že je těch sester akutní nedostatek, a že je potřeba udržet v nemocnicích i určitý sociální smír, tak si myslím, že to je částka, kterou Karlovarský kraj může na tyto věci postrádat. V celém kraji akutně chybí 140 zdravotních sester,“ uvedl radní Bureš. Podle aktuálních údajů má Karlovarský kraj největší nedostatek zdravotních sester ze všech regionů v České republice. Jen samotná Karlovarská krajská nemocnice by potřebovala 150 sester, aby naplnila stav. Sestry se snaží přilákat nejen z Česka, ale i ze Slovenska, Ruska, Ukrajiny a z Bulharska.

„Podařilo se nám tedy do nemocnice dostat už začátkem roku 10 ukrajinských sester a od 1. srpna máme dalších deset ruských sester. V listopadu přijde další várka zahraničních sester. Pak je otázkou, jak ty sestřičky se tady u nás adaptují, jak se jim tu líbí a kolik jich tu vydrží,“ informovala Jitka Samáková, předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice.

V Karlovarské krajské nemocnici začne od září pracovat personalistka, která se bude věnovat pouze náboru zdravotních sester. Za rok by měla najít 50 procent chybějících sester. Zhruba před rokem zaměstnala nemocnice personalistu na nábor lékařů a díky tomu se situace v této oblasti také stabilizovala.

Karlovarský kraj řešil od začátku letošního roku hrozbu hromadných výpovědí zdravotních sester v nemocnicích, zejména na interních odděleních. Karlovarské krajské nemocnici dal kraj na zvýšení jejich mezd 20 milionů korun, krizi se tak podařilo částečně zažehnat. Nedostatek středního zdravotnického personálu i tak v nemocnicích zůstává největším problémem.

Fotogalerie

Karlovarská krajská nemocnice - ilustrační foto | Autor: Archiv