Jsme televize vašeho kraje

Zrekonstruovaná budova školy v Letkově začne opět sloužit dětem přesně 115 let od její první kolaudace

Letkov, publikováno 01.09.2017, autor: Richard Beneš, Lenka Strejcová

Starosta Letkova Rostislav Kotil při slavnostním stříhání pásky před zrekonstruovanou budovou školky | Autor: Lenka Strejcová

Nově zrekonstruovanou mateřskou školku slavnostně otevřeli v pátek 1. září v historické budově v Letkově na Plzeňsku. Stalo se tak přesně 115 let od okamžiku, kdy objekt začal sloužit jako jednotřídka. Po čtyřiceti létech chátrání se do budovy od nového školního roku opět vrátí děti, konkrétně předškoláci.

Budova prošla kolaudací 2. září 1902 a od té doby tam s přestávkou v období války fungovala jednotřídka. Její provoz ukončil stát v roce 1976. Potom už škola jen chátrala a nesloužila ke svým původním účelům. A teď ji zase můžeme vrátit dětem,“ řekl těsně před slavnostním přestřižením pásky starosta Letkova Rostislav Kotil.

Na rozsáhlou rekonstrukci, která nakonec přišla na osm milionů korun, střádala obec vlastní prostředky. Na první etapu rekonstrukce a přípravu rozhodující druhé části přispěl Plzeňský kraj částkou 800 tisíc korun. Druhou etapu zahájila obec v roce 2016. Opravu se podařilo financovat díky dotaci EU z programu IROP ministerstva pro místní rozvoj, která dosáhla 90 procent uznatelných nákladů.

V přilehlé zahradě opravené budovy vzniklo také multifunkční dětské hřiště s celou řadou herních prvků. V samotné budově je veškeré zázemí potřebné pro děti. Teplá jídla se budou dovážet ze školky v Božkově. Kapacita školky je 20 dětí, momentálně se tam přihlásilo 15 dětí. Místní obyvatelé otevření školky velmi vítají. V posledních letech se totiž obec rozrůstá a přibývá tak zákonitě i množství dětí.

Fotogalerie

Školní jídelna | Autor: Lenka Strejcová
Interiér školky | Autor: Lenka Strejcová
Starosta Letkova Rostislav Kotil při slavnostním stříhání pásky před zrekonstruovanou budovou školky | Autor: Lenka Strejcová
Zrekonstruovaná budova mateřské školy v Letkově | Autor: Obec Letkov
Součástí rekonstrukce byla i úprava zahrady a hřiště | Autor: Lenka Strejcová
Součástí rekonstrukce byla i úprava zahrady a hřiště | Autor: Lenka Strejcová