Jsme televize vašeho kraje

Karlovarský kraj chce odkoupit oblíbený rekreační areál u Svatošských skal

Plzeň, publikováno 11.09.2017, autor: Richard Beneš

Svatošky- dětský ráj | Autor: Karlovarský kraj

O odkoupení rekreačního areálu u Svatošských skal jedná Karlovarský kraj s Českou poštou, zatím se ale nepodařilo vyjednat cenu. Zastupitelé kraje už schválili, že by hejtmanství areál mohlo odkoupit za tržní stanovenou znaleckým posudkem na 5,6 milionu korun. Pošta ovšem požaduje za nemovitosti administrativní cenu. Jiný znalecký posudek vyčíslil cenu na 8,7 milionu korun.

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) bude informovat Českou poštu o tom, že je kraj připraven odkoupit areál Svatošky – dětský ráj v souladu se zákonem o krajích za cenu tržní a obvyklou. Zároveň bude chtít od ministerstva financí jasné stanovisko k tomu, jak se může prodávat státní majetek. Zatímco podle vedení České pošty nařizuje metodika této instituci prodávat majetek za administrativní cenu, kraj na ni nemůže přistoupit. Podle zákona o krajích musí majetek kupovat za cenu tržní a obvyklou.

V internetové aukci nabídka Česká pošta areál k prodeji už začátkem letošního roku. Kraj projevil zájem o koupi v březnu. Jde mu především o zachování oblíbeného turistického místa. Kraj by chtěl také vybudovat novou lávku přes řeku Ohři, protože ta současná je v dezolátním stavu a není schopná pojmout desítky tisíc cyklistů. Jedná se totiž o důležitou spojnici na páteřní cyklostezce. Před koupí pozemku ale není možné s přípravou výstavby nové lávky pokračovat.

Svatošské skály mezi Loktem a Karlovými Vary jsou vyhledávaným turistickým cílem jak pěších, horolezců, cyklistů, ale i vodáků, kteří sjíždějí řeku Ohře. Lokalita Svatošských skal je oblíbeným místem k zastávkám a občerstvení. Rekreační areál Svatošky - Dětský ráj s jízdárnou, lanovým centrem či trampolínou provozuje soukromý nájemce. Pokud kraj pozemky koupí, nájemce zřejmě v areálu zůstane.

Fotogalerie

Svatošky- dětský ráj | Autor: Karlovarský kraj