Jsme televize vašeho kraje

Hasiči s policisty zachraňovali českého řidiče kamionu, který zkolaboval na německé dálnici

Plzeň, publikováno 19.09.2017, autor: Richard Beneš

Společné centrum německo-české spolupráce ve Schwandorfu | Autor: Policie ČR

Na záchraně života českého řidiče kamionu spolupracovala s německými kolegy ze Schwandorfu operační střediska hasičů z Plzeňského a Olomouckého kraje. Motorista zkolaboval v Německu na parkovišti poblíž Passau před sjezdem z dálnice A3 na silnici B12.

„Řidič kamionu měl vážné zdravotní problémy. O pomoc si nezavolal na tísňovou linku, ale do České republiky majiteli autodopravy. Popsal mu přesně svůj zdravotní stav a zavěsil. Majitel autodopravy okamžitě vytočil tísňovou linku 112. Jeho volání přijalo územně příslušné krajské operační středisko hasičů z Olomouckého kraje. Ti předali na krajské operační středisko hasičů Plzeňského kraje veškeré získané informace k případu. Následně je operační důstojník postoupil Společnému centru německo-české spolupráce ve Schwandorfu,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Společné centrum německo-české spolupráce ve Schwandorfu je národní ohlašovací centrum pro území SRN. Slouží v něm němečtí i čeští operátoři. „Na události bylo nejtěžší získat přesnou lokalizaci ohroženého řidiče. Přestože volání bylo zkomplikované několikanásobným předáváním informací, do čtvrt hodiny přišla do České republiky zpráva z Německa, že řidič je v péči zdravotnické záchranné služby,“ dodala mluvčí Jakoubková.

Fotogalerie

Společné centrum německo-české spolupráce ve Schwandorfu | Autor: Policie ČR