Jsme televize vašeho kraje

Ministerstvo dopravy slibuje, že stavba nových částí D6 začne ještě letos

Plzeň, publikováno 25.09.2017, autor: Richard Beneš

Dálnice D6 - ilustrační foto | Autor: Ministrstvo dopravy

Resort dopravy vybírá zhotovitele k výstavbě nových úseků dálnice D6 mezi Prahou a Karlovými Vary. Konkrétně se jedná o část mezi Novým Strašecím a Řevničovem. Už začátkem října budou pokračovat rovněž soutěže na zhotovitele dalších úseků D6 – obchvatů Lubence a Řevničova. U všech těchto staveb už ŘSD požádalo o stavební povolení. Zatím nepravomocně jsou již vydána povolení na části staveb Nové Strašecí – Řevničov a Řevničov, obchvat. Všechny pozemky jsou smluvně zajištěny. Pokud tedy nedojde k účelovým odvoláním proti stavebnímu povolení či výběru zhotovitele, může výstavba nových částí D6 začít ještě letos.

„Ředitelství silnic a dálnic v pondělí obdrželo ve druhém kole výběrového řízení na 5,55 kilometrů dlouhý úsek D6 Nové Strašecí – Řevničov 11 nabídek, výběrovým kritériem nebyla jen cena stavby, nýbrž i její doba záruky. Oproti původně plánované hodnotě zakázky ve výši 1,4 miliardy korun činila nejnižší nabídka 745 milionů korun, což je 53 procent ceny. Stavba by měla být dokončena a uvedena do provozu zhruba tři roky od svého zahájení. Totéž platí i pro obchvaty Lubence a Řevničova,“ uvedl Tomáš Neřold tiskový mluvčí ministerstva dopravy.

Soutěže budou v nejbližších dnech uzavřeny také pro úseky Řevničov, obchvat a Lubenec, obchvat. V případě všech tří staveb již má stát s majiteli pozemků smluvně zajištěny potřebné nemovitosti a nebude nutné vést vyvlastňovací řízení. Pro stavbu Lubenec obchvat je už majetkové vyrovnání kompletně ukončeno a stát má všechny potřebné pozemky k dispozici. „Na zbylých dvou stavbách ještě musí u některých pozemků dojít ke směně či výkupu. Jde už ale pouze o ukončení těchto administrativních procesů, smluvně jsou všechny pozemky ošetřeny a ŘSD o ně nevede spory,“ vysvětlil Neřold.

Nové úseky D6 patří mezi prioritní stavby státu, u nichž se podařilo vyjednat s Evropskou komisí výjimku. Nemusel se tak znovu opakovat celý proces posuzování vlivu na životní prostředí EIA. V těchto dnech se také u dalších chystaných dálničních staveb otevírají obálky v soutěžích na zhotovitele. Vítězné společnosti jsou známy například u dvou nových úseků D11. Mezi další stavby, které jsou blízko zahájení patří také D35, která spojí Hradec Králové a Olomouc. Začátkem a v průběhu příštího roku budou následovat další dálniční stavby na jihočeské D3, napojení D56 na D48 a obchvat Frýdku-Místku či dostavba D1 u Přerova. Dohromady se tak česká dálniční síť do čtyř let rozroste o zhruba 150 km nových dálničních úseků.

Fotogalerie

Dálnice D6 - ilustrační foto | Autor: Ministrstvo dopravy