Jsme televize vašeho kraje

Zásah policistů proti řidiči v Plzni vyšetřuje GIBS jako zneužití pravomoci úřední osoby

Plzeň, publikováno 13.10.2017, autor: Richard Beneš

Takto zachytila zákrok policistů se zbraní v ruce palubní kamera umístěná ve vozidle poškozeného motoristy | Autor: Archiv

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřuje nechvalně proslulý zákrok dvojice plzeňských policistů v civilu a s pistolí v ruce proti řidiči na křižovatce v Plzni jako trestný čin. S informací přišel jako první deník Právo, pro který ji potvrdil státní zástupce Jiři Richtr, jenž vyšetřování GIBS dozoruje. Ten uvedl, že ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Ještě minulý týden však GIBS případ prošetřovala případ jako neoprávněnou silniční kontrolu ze strany policistů. Poté, co se případ medializoval a incident odsoudil nejen ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ale i policejní špičky, nastal v celé věci výrazný posun. K tomu zřejmě přispěl i výslech poškozeného řidiče, který začátkem týdne vypovídal na GIBS asi pět hodin.

Motorista jedoucí z centra Plzně ve směru na Lochotín vyblikal mercedes z důvodu údajně agresivního stylu jízdy. Řidiči pak na sebe vzájemně pokřikovali. Následně policisté zapnuli majáček a vyzvali motoristu k zastavení. Na křižovatce ulic Karlovarska a Lidická ve směru na Lochotín policisté auto předjeli a zablokovali. Muže pak měli udeřit, sprostě mu nadávali a násilím se ho snažili vytáhnout z auta, i když měl zapnuté pásy. Své služební průkazy ukázali napadenému řidiči až později. Napadený řidič prostřednictvím svého advokáta podal trestní oznámení na policisty a zveřejnili také videozáznam incidentu, pořízený palubní kamerou v automobilu.

Oba policisté zůstávají dál ve službě. Policejní mluvčí Martina Korandová bez dalších podrobností dále k případu dodala, že vedení policie krajského ředitelství přijalo ve vztahu k policistům taková organizační opatření, aby nebyly ohroženy zájmy Policie České republiky. Koncem minulého týdne incident odsoudil ministr vnitra Milan Chovanec i krajský policejní ředitel Pavel Krákora s tím, že jednání policistů bylo neomluvitelné.

Fotogalerie

Takto zachytila zákrok policistů se zbraní v ruce palubní kamera umístěná ve vozidle poškozeného motoristy | Autor: Archiv