Jsme televize vašeho kraje

Ve východní věži hradu Radyně se nečekaně objevil otvor, horolezci ho už provizorně opravili

Plzeň, publikováno 25.10.2017, autor: Richard Beneš

Ve věži hradu Radyně se objevila díra o průměru téměř tři metry | Autor: TV ZAK

Kameny a zdivo vypadlo v horní třetině východní věže slavného hradu Radyně. Objevila se tam díra o průměry téměř tři metry. Otvor se už podařilo provizorně opravit. Stále ale hrozí nebezpečí, že by se mohly ze zdiva starobylého hradu uvolnit další kameny. Návštěvníci památky by tak měli být opatrní. Kusy zdi z věže na zem zřejmě vypadávaly postupně, naštěstí nikoho nezranily.

Vlastníkem hradu ze 14 století je město Starý Plzenec. To do jeho oprav dalo už 14 milionů korun. Poslední rekonstrukce ale skončila před deseti lety. Zastupitelé začali okamžitě konzultovat s odborníky, jak problém vyřešit. „Je tam pod tím otvorem lavička, vyplašilo to asi všechny. nedovedeme představit, že by se to stalo přes den a někdo tam zrovna stál,“ řekl místostarosta Starého Plzence Václav Vajshajtl.

Defekt ve věži vznikl podle slov místostarosty zcela nečekaně začátkem září ze dne na den. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco takového mohlo stát. „My jsme hned přivolali statika, dohodli jsme se na nějakém dalším postupu. Místo se v první řadě zajistilo páskou i cedulemi se zákazem vstupu, protože nebyla jistota, že nebudou padat další kameny tak, aby se nestal návštěvníkům hradu nějaký úraz,“ informoval místostarosta.

Architekt Jan Soukup doporučil, aby horolezci, kteří se specializují na stavební práce ve výškách, místo zblízka prozkoumali a natočili s kamerou poškozené místo. „Za pomoci speciální hydrofobní malty otvor také uzavřeli, aby se za podpůrný líc nedostávala přes zimu voda. Ta by tam natekla, zamrzla a dál by mohla poškodit další části zdiva,“ vysvětlil Václav Vajshajtl.

Město plánuje, že začátkem roku 2018 se bude pokračovat v opravě památky. Návštěvníci se do té doby nesmí pohybovat v místech, kde je páska a zákazové nápisy. Práce budou poměrně náročné a musí je ještě schválit památkáři. Opravovat se bude nejenom místo havárie, ale i jeho okolí.

Fotogalerie

Ve věži hradu Radyně se objevila díra o průměru téměř tři metry | Autor: TV ZAK
Otvor před příchodem zimy provizorně opravili horolezci | Autor: MÚ Starý Plzenec
Otvor před příchodem zimy provizorně opravili horolezci | Autor: MÚ Starý Plzenec
Ve věži hradu Radyně se objevila díra o průměru téměř tři metry | Autor: TV ZAK