Jsme televize vašeho kraje

Císařské lázně v Karlových Varech se budou rekonstruovat ve dvou etapách

Plzeň, publikováno 26.10.2017, autor: Richard Beneš

Císařské lázně zatím na rekonstrukci stále ještě čekají | Autor: TV ZAK

Do dvou etap zřejmě rozdělí Karlovarský kraj rekonstrukci Císařských lázní v Karlových Varech. Stane se tak na základě jednání s památkáři. Opravy by chtěl kraj zahájit hned po skončení filmového festivalu. Současný projekt počítá s tím, že by se část původních lázeňských koupelen, které patří k nejcennějším částem objektu, využila na apartmány. Památkáři i kraj by ale dali přednost lázeňskému využití objektu.

„Architekt, který dělal projekt Císařských lázní, navrhnul, aby se projekt rozdělil na dvě etapy. První by byla část, kde je Zanderův sál a okolní podlaží. A druhá část je ta problematická, kde jsou koupelny a vůbec to nejcennější,“ informovala novináře hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Pro památkáře je neprůchodná snaha umístit do Císařských lázní plnohodnotný koncertní sál pro Karlovarský symfonický orchestr. Narušilo by to obvodové zdivo a právě část bývalých koupelen. Symfonici by ale mohli využívat menší víceúčelový sál a v některých místnostech by mohli mít takzvané ladírny.

Karlovarský kraj ještě doufá, že se při schvalování státního rozpočtu podaří slíbenou dotaci 100 milionů korun zvýšit na 250 milionů. Spolu s 200 miliony kraje a 100 miliony korun od města by se zajistilo financování bez nutnosti využít evropské fondy, které by výrazně omezily možnosti využití objektu.

 

 

 

 

 

 

Fotogalerie

Císařské lázně zatím na rekonstrukci stále ještě čekají | Autor: TV ZAK