Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé Plzně podpořili z přebytku hospodaření hokejovou akademii i další projekty

Plzeň, publikováno 30.10.2017, autor: Richard Beneš

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Několik dalších projektů podpoří město Plzeň díky úsporám a lepšímu příjmu ve svém letošním rozpočtu. Zastupitelé schválili s tím související rozpočtové opatření. Nejvyšší sumu, celkem 25 milionů korun, uvolní radnice na vybudování nového objektu s ubytovacími prostory a tělocvičnou pro Regionální plzeňskou hokejovou akademii. Objekt vznikne v lokalitě u zimního stadionu. Vedle toho radnice podpoří také projekt obnovy hřiště pro pozemní hokej v Liticích, z úspor se dorovnají i náklady mateřských škol na prodlouženou provozní dobu.

„Největším projektem, který chceme podpořit v tomto případě ze zlepšených příjmů z loterií, je vybudování ubytování a tělocvičny u druhé ledové plochy hokejového stadionu. Dlouhodobě se držíme pravidla, že peníze z hazardních her vracíme do oblasti volnočasových aktivit a na prevenci kriminality. S Plzeňským krajem máme rozjednáno, že město uvolní 25 milionů korun a přibližně stejnou sumou přispěje i kraj. Hokejová akademie je společným projektem města, kraje, oddílu a svazu a díky tomuto projektu získají mladí hokejisté kompletní zázemí, nebudou muset dojíždět na tréninky z internátů,“ přiblížil projekt ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD). Nový objekt se připojí k tréninkové hale, po obvodu vznikne ubytování, uprostřed bude tělocvična. V lokalitě aktuálně město buduje dvě tréninková hřiště.

Dalším projektem, který získal podporu města je rekonstrukce hřiště pro pozemní hokej TJ Plzeň v Liticích. Za zhruba 14 milionů korun tam vzniknou i šatny a zázemí pro hokejový klub. „Oddíl si na projekt již podal žádost o dotaci na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, získat může podporu v maximální výši 60 procent, tedy zhruba 8,5 milionu korun,“ doplnil Pavel Kotas. Zbylých zhruba šest milionů korun bude financováno vícezdrojově, kdy oddíl má k dispozici přibližně půl milionu korun, částkou milion korun by měl přispět městský obvod, tři miliony korun poskytne Plzeň a příspěvek až do výše 1,5 milionu korun přislíbil také Plzeňský kraj.

Částku 1,5 milionu korun město uvolní na dokončení projektu rekonstrukce objektu v ulici Karla Steinera, v němž získají nové zázemí strážníci ze služebny městské policie ve Skvrňanech. Budova bývalé školky se po rekonstrukci upraví na služebnu. Strážníkům má sloužit přízemí. Upraví se i prostor v prvním patře pro využití Klubu železničních modelářů včetně zachování stávajícího vstupu do objektu pro klub s navazujícím schodištěm.

Z úspor se dorovnají také náklady některých mateřských škol s prodloužením jejich provozní doby, ke které loni došlo na základě dohody města Plzně a městských obvodů. Část peněz, konkrétně 1,07 milionu korun, je určeno také na projektovou dokumentaci, jež má řešit vznik dalších komunitních bytů v domě U Jam 23. Tam Plzeň nedávno za 21 milionů korun vybudovala 11 nových komunitních bytů pro seniory a zdravotně znevýhodněné. Ty vznikly v nástavbě části východního traktu objektu. „Rádi bychom tam vybudovali další byty. Vznikly by z garáží v přízemí objektu,“ doplnil Pavel Kotas. Zároveň je v plánu celý objekt zateplit a vyměnit balkonové soupravy.

Fotogalerie

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš