Jsme televize vašeho kraje

Jana Vildumetzová si ponechá mandát poslankyně a bude neuvolněnou hejtmankou

Plzeň, publikováno 22.11.2017, autor: Richard Beneš

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová | Autor: TV ZAK

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) využije mandát poslankyně, který získala v nedávných parlamentních volbách. Ve svém prohlášení pro média ve středu dále uvedla, že si ponechá prozatím post hejtmanky, kde bude působit jako neuvolněná a vzdá se svého platu. V nejmenším volebním kraji získala 7000 preferenčních hlasů i když kandidovala z nevolitelného místa kandidátky hnutí ANO.

„Po dlouhém a poctivém zvažování jsem se rozhodla, že si ponechám mandát poslankyně. Protože jsem ale před volbami i po nich několikrát veřejně prohlásila, že nebudu kumulovat dvě uvolněné, tedy placené funkce, činím tak. V Karlovarském kraji budu prozatím působit jako neuvolněná hejtmanka. Záměrně používám slovo „prozatím“, protože chci během nějakého období nejprve zjistit, zda jsem vůbec časově schopná obě pozice zastávat,“ uvedla Jana Vildumetzová.

 

Hejtmanka dále vysvětlila, že ji k jejímu rozhodnutí přimělo více okolností. „Za prvé vnímám silnou podporu voličů, kteří mi v parlamentních volbách dali sedm tisíc preferenčních hlasů, poslali mě na první místo naší kandidátky a tím i do Sněmovny. Tolik kroužků v historii našeho kraje ještě nikdo nedostal a já si toho velmi vážím. Zároveň mi ale velké množství občanů každý den píše, abych neodcházela od rozdělané práce karlovarské hejtmanky. Rozhodla jsem se tedy, že v Karlovarském kraji zatím zůstanu ve funkci jako neuvolněná hejtmanka, protože platí, že je zcela proti mému přesvědčení pobírat dva plné platy,“ konstatovala hejtmanka.

 

S vedením kraje a zastupitelským klubem hnutí ANO se hejtmanka musí co nejdříve dohodnout na systému fungování v regionu a případně i na tom, kdo z jejích kolegů ji bude v době nepřítomnosti zastupovat.

Fotogalerie

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová | Autor: TV ZAK