Jsme televize vašeho kraje

Operátoři z tísňové linky 112 rozjeli úspěšnou záchrannou akci ženy, které hrozila smrt

Plzeň, publikováno 24.11.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Tísňová linka 112 má na svém kontě další zachráněný život. V pátek krátce před polednem totiž zazvonil na operačním středisku Plzeňského kraje telefon tísňové linky 112 a jediné, co se z něj ozvalo, bylo „Akátová a číslo popisné.“ Následovalo hrobové ticho. Z mapy, která znázornila pouze oblast volání, operátoři tísňové linky usoudili, že by se mělo jednat o ulici ve Štěnovicích. Co se na místě děje, ale nevěděli. Rozjeli však záchrannou akci.

Neúplné informace předali operátoři jak záchrance, tak Policii ČR, zároveň na místo události vyslali dobrovolné i profesionální hasiče. „Hasiči v rodinném domě nalezli ženu ve stavu kolapsu, do kterého se dostala vinou ztráty velkého množství krve. Poskytli jí první pomoc na základě pokynů od tísňové linky 155 včetně zaškrcení rány na noze a pečovali o ni, dokud se na místo události nedostavila ZZS. Záchranáři si paní převzali do své péče a odvezli ji do nemocnice,“ popsala událost mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

 

U tohoto případu se podle Jakoubkové potvrdilo pravidlo, že nejdůležitější informace, která musí zaznít jako první, je oznámení místa události. „Další podrobnosti o tom, co se na místě děje, jsou sice také podstatné, ale druhořadé. Pokud záchranné složky vědí, kam mají dojet, jsou schopné si poradit s jakoukoliv situací. Problém by nastal, kdyby operátoři tísňové linky věděli, že na druhém konci telefonu někdo bojuje o život, ale nevěděli přesně kde,“ dodala mluvčí hasičů.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš