Jsme televize vašeho kraje

Z asijských tržnic letos téměř zmizeli prodejci pyrotechniky

Plzeň, publikováno 30.12.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: Archiv

Jen minimum stánků nabízejících k prodeji zábavní pyrotechniku objevili překvapivě před koncem roku kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) ve velkých tržnicích na západě Čech. Zatímco v minulých létech nacházeli kontroloři celou řadu stánků s pyrotechnikou, letos se daly počítat na prstech jedné ruky. Na tržnici ve Folmavě na Domažlicku se nepodařilo tento týden objevit žádný takový stánek, ve Svaté Kateřině na Tachovsku to byly čtyři a v neobjevili tento týden žádný stánek s pyrotechnikou v Potůčkách na Karlovarsku jen jeden. Informoval o tom ředitel Inspektorátu ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Důvodem je zřejmě podle slov šéfa ČOI malý zájem spotřebitelů a příhraničních tržnicích pak přísná represivní opatření německé policie, která dělá namátkové kontroly a tvrdě trestá pokutami dovoz zakázané pyrotechniky. Své zřejmě sehrála i osvětová činnost dozorových orgánů. Loni byla situace na tržnicích zcela odlišná. Například ve Svatém Kříži na Chebsku se podařilo odhalit prodejce, který překročil o desítky kilogramů maximální povolené množství výbušné látky. Podle zákona je to 80 kilogramů, prodejce nabízel k prodeji pyrotechniku obsahující až 120 kilogramů výbušné látky.

I přesto, že inspektoři zatím našli jen minimum prodejců pyrotechniky, udělili několik pokut. Většinou to bylo kvůli nevyhovujícímu uskladnění. Pyrotechnika byla vystavena na stánku, kde na ni pršelo nebo sněžilo.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: Archiv