Jsme televize vašeho kraje

Loňský rok měla plzeňská zoo čtvrtou nejvyšší návštěvnost v historii

Plzeň, publikováno 04.01.2018, autor: Richard Beneš

Hvězdami plzeňské zoo se stala také mláďata pásovců | Autor: TV ZAK

Loni navštívilo plzeňskou zoo celkem 452 762 přátel přírody, což je čtvrtý nejlepší výsledek v její historii. Posledních pět let roční návštěvnost stoupá. Rok 2016 se podařilo v roce 2017 překonat o 11 tisíc návštěvníků. V průběhu roku dokonce padaly signály, že by mohl být po letech ohrožen absolutní rekord z roku 2011, který činí 460 969 osob. Například po květnu byl součet návštěvnosti prvních pěti měsíců rekordní. Špatné počasí v posledním čtvrtletí však návštěvnosti zoo příliš nepřálo. Nejvíce lidí přišlo tradičně v červenci a v srpnu, shodně to bylo 84 tisíc návštěvníků.

Na Silvestra zoo tradičně přivítala symbolicky posledního návštěvníka roku 2017. Stali se jím okolo 13. hodiny členové rodiny Kašparovy z Plzně – Bručné. Jde o časté návštěvníky zoo, kteří mají nejraději krokodýly a koně. Za město Plzeň rodinu přivítal primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) a jeho náměstek Martin Baxa (ODS).

„Chovatelsky rok v zoo vyšperkovalo mládě nosorožce indického, Růženka přišla na svět v únoru a lev berberský Baqir v listopadu. V průběhu roku mezi stovkami mláďat návštěvníky zaujali například dingo, zubr, zebra Chapmannova, velbloud dvouhrbý (Anissa), kanadští rysové, sedmé mládě kuandu obecného, první mládě damana stepního, pásovci štětinatý a kulovitý. Z příjezdů nových přírůstků nás potěšil mimo jiné bílý klokan a samec pandy červené Nepál. Velkou radost měli chovatelé v Království jedu v podobě premiér odchovů u smrtonošů, mamby černé nebo kobry červené,“ zhodnotil úspěšný rok mluvčí zoo Martin Vobruba.

Zajímavou novinkou roku byla výstava Co je české, to je hezké na statku Lüftnerka nebo výstava Poklady ostrovů v pavilonu nosorožců. Ze zoo odcestovala například dvouletá samice irbise Chandra do Lipska. Zajímavé přírůstky očekává plzeňská zoo i v letošním roce, naopak návštěvníky i pracovníky zoo čeká loučení s mladou lvicí Amirou, která se narodila v roce 2016.

Fotogalerie

Při oslavách narozenin v zoo nechybí ani dort | Autor: TV ZAK
Hvězdami plzeňské zoo se stala také mláďata pásovců | Autor: TV ZAK